Zdroj: Oblastní muzeum a galerie v Mostě
Co se chystá

Most - Oblastní muzeum a galerie v Mostě vás zve na výjimečnou přednášku dvou odborníků – „komínářů – v rámci výstavy Když věk je jen číslo, která je vytvořena k 80. výročí teplárny v Komořanech, a v OMGM je k vidění až do konce ledna 2024. Přednáška se koná 23. listopadu od 17 hodin.

Vysoké železobetonové komíny stojí trochu stranou pozornosti vedle svých starších zděných kolegů. Bývají stále ještě vnímány spíše jako šedivé kouřící stavby, často hyzdící okolní krajinu. Ve skutečnosti se ale jedná o vyspělá technická díla hodná pozornosti, jež jsou svědkem nejen vývoje komínového stavitelství, ale i proměny našeho hospodářství. Železobetonové komíny sahající do výšek několika stovek metrů se staly typickými právě i pro podkrušnohorskou krajinu v souvislosti s výstavbou tepelných elektráren (ale i dalších průmyslových provozů) blízko zdrojům hnědého uhlí.

V tomto komplexu je stavbou poněkud specifickou komín komořanské elektrárny, jehož podoba a funkce byly dány jak kontextem výstavby, kdy byl komín dodatečně vybudován k provozně odlišně koncipovaným starším objektům, tak omezenými prostorovými podmínkami v areálu elektrárny.

Železobeton ale nebyl výhradním materiálem pro stavbu komínů vysokých sto a více metrů. Historický vývoj jejich výstavby zaznamenal i předstupeň v podobě komínů zděných z cihel. Takto vysoké stavby taktéž sloužily především objektům prvních tepelných elektráren. Možná nejznámější je v tomto směru pak trojice komínů později zbořené ervěnické elektrárny, která stála nedaleko své mladší komořanské kolegyně.

Přednáška se tak bude zabývat vysokými železobetonovými komíny na Mostecku se zvláštním důrazem na komín komořanské elektrárny, jejich technickými a technologickými vlastnostmi a souvislostmi jejich výstavby. Zároveň ale nastíní i starší vývoj těchto vysokých staveb a zachytí i možnosti a limity historického výzkumu v tomto tématu a zasadí jej do širšího rámce hospodářských dějin.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru