Poesiomat nad zámkem Jezeří. Foto: archiv e-deniky.cz
Co se chystá

Ústecký kraj - Co dělat během pololetních prázdnin v pátek 2. února? Naši redaktoři přinášejí několik tipů na zábavu.

Poesiomat přiblíží nejen nejslavnější dobu zámku Jezeří

Procházka ke státnímu zámku Jezeří je krásná sama o sobě a výhled jakbysmet. Zvláště nyní, když už se utlumuje těžba, bude zajímavé pravidelně sledovat, jak se krajina pod Jezeřím mění. Návštěvy vyhlídky nad Jezeřím nyní ozvláštňuje ještě další věc – tzv. Poesiomat.

Co to vlastně je? Podle jeho tvůrců jde o mluvící sochu, posilovač genia loci, kulturní periskop – i proto není žádný Poesiomat stejný jako ty ostatní. O rozšiřování Poesiomatů se stará spolek Piána na ulici. Na umístění Poesiomatu nad Jezeřím přispěla nadace Women for Women a nadace PPF.

Poesiomat najdete přímo nad Jezeřím, u vyhlídky. Nechybí ukázka Beethovenovy Eroiky, kterou poprvé představil tento hudební génius právě na Jezeří. Stejně tak je mezi ukázky zařazeno dílo od Christopha Willibalda Glucka, který na Jezeří vyrůstal, protože jeho otec zde pracoval jako lesník.
 
Poesiomat přehraje celkem 20 ukázek, jeho pomocí k posluchačům promlouvá i současná kastelánka Hana Krejčová, či starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, kteří oba velmi bojovali za zachování limitů těžby, a tedy i za záchranu Horního Jiřetína.

Spolu se zámkem Jezeří promlouvají Poesiomaty do světa dalších pěti hradů v různých koutech České republiky.

Oborou na Lounsku se můžete projít po Lososí stezce

Celoroční procházky podél řeky Ohře obcí Obora na Lounsku zpestřuje už přes rok naučná Lososí stezka. Ve spolupráci s Destinační agenturou Dolní Poohří ji vybudovala obec. Nabízí tři zastavení s informacemi i zábavnými kvízy pro děti. V budoucnu by měla propojit i další obce podél řeky.

Na třech zastaveních stezky se turisté mohou dozvědět informace o řece, okolní přírodě, historii obce i nejvýznamnější památce, kterou je kostel svaté Kateřiny s renesanční věží. Součástí vybavení stezky jsou také odpočinková místa s půvabnými lavičkami. Název stezky odkazuje jednak na znak obce Obora, v němž nad modrým pruhem jako symbolem řeky vyskakuje losos, jednak na samotnou Ohři. Výraz „lososí řeka“ vychází ze starého keltského pojmenování Agara.

Do budoucna by měla naučná lososí stezka propojit Louny s obcemi, které leží dál po proudu řeky – Černčice, Vršovice, Oboru a pokračovat by měla dál na Počedělice.

Příměstský tábor v JUMP FAMILY Ústí nad Labem

Přemýšlíte kam s dětmi během prázdnin? Vyrazte na příměstský tábor JUMP FAMILY v Ústí nad Labem. Děti si užijí spousty sportu, zábavy, potkají se s kamarády a vyzkouší si všechny atrakce. Zároveň se naučí nové prvky z parkouru, gymnastiky, všesportu nebo olympijských trampolín. Přihlášky ZDE.

Harry Potter aneb Mudlové, přijeďte express!

Přijeďte do muzea v teplickém zámku. K vidění je tam výstava unikátní sbírky Andrey Vendolské z Děčína, která svět čaroděje Harryho Pottera od britské autorky J. K. Rowlingové, o kterém vyšly knižní i filmové série, zbožňuje už od svých patnácti let, kdy začala sbírat cokoli, co se světem Harryho Pottera souvisí. Její sbírka čítá stovky kusů, většinou jde o limitované edice a originální repliky. Vstupné: Dospělí 120 Kč, děti 80 Kč.

Masopust v Dubí

Nenechte si v čase pololetních prázdnin ujít Masopust v Dubí, který se po velkém loňském úspěchu bude opět konat v areálu "Rudolfky". Divadlo V Pytli Petra Stolaře od 16 do 19 hodin připravilo pro maškary, děti i rodiče zábavu spojenou s legrací a tancem. O hladová bříška se postará malými vepřovými hody restaurace Na Rudolfce. Přítomny budou i stánky s trdelníkem, svařákem, cukrovou vatou, nebo langošem.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru