Foto: Spolek rodáků a přátel města Žatce
Co se chystá

Žatec – V žatecké Galerii U Radnice, kterou provozuje Spolek rodáků a přátel města Žatce, mají v tyto dny napilno s přípravami nové společné výstavy dvou umělců – Alice Art a Tomiho Reidy.

„Airbrush – americká retuš je výtvarná technika, která je založena na nanášení barvy v proudu vzduchu. Galerie obvykle tato díla moc nevystavují, proto jsem se chopil příležitosti a dali jsme prostor oběma autorům u nás v Žatci,“ uvedl kurátor galerie Petr Pavel Šimáček a dodal: „Obrazy jsou realistické, zajímavé a nevšední“.

1203vystava1 9056f

Žatečan Tomi Reida maloval od malička. Už tehdy vznikaly první linoryty a učil se ofsetovému tisku, protože matka pracovala v tiskárnách. Nikdy neabsolvoval žádné výtvarné vzdělání, prostě samouk. Na střední škole technického charakteru výkresy nebyl problém a k tomu ještě začal kreslit na zakázku plakáty rockových kapel. „Zvládám všechny další, ale nakonec mne nejvíc uchvátila tato technika, se kterou se daří vystihnout i ty nejjemnější detaily. Nejsou to jen velkoplošné obrazy, ale i malé nebo portréty,“ svěřuje se autor.

Tomi, profesí cukrář, techniku airbrush dokonce aplikoval na cukrářské výrobky. Titul mistra České republiky v kategorii Cukrář v roce 2014 získal spolu s další žateckou cukrářkou Kateřinou Podanou. Město Žatec reprezentovali nejen svým uměním, ale i slavnostním dortem u příležitosti 1010 let od založení města. Zdobení dortů dokonale ovládá na špičkové úrovni, že ho zvou jako porotce na Mistrovství Evropy v dekoraci dortů. „Učil jsem po celé Evropě, takže už nebylo tolik času na malování. V Žatci jsem kreslil pro zdejší noviny, se spisovatelem Aldou Stroukalem pracuji na druhé knize, pomaloval jsem tady kdejakou hospodu nebo bar, do toho stále stříkám motorky, helmy, interiéry prostě kdeco,“ přibližuje Tomi Reida.

Pro tuto žateckou výstavu přizval výtvarnici Alici Art z rodného Valašska odkud pochází i on. Alici také nadchla technika Airbrush, a je prý schopna pomalovat celou školu, restauraci, panelák nebo auto.

1203vystava2 f0d62


„Návštěvníci v naší galerii budou moci obdivovat přes 50 obrazů a vernisáž této neotřelé výstavy je v sobotu 16. března 2024 v 18 hodin,“ zve Petr Pavel Šimáček. Výstava potrvá do 20. dubna 2024.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru