V sobotu to bude houkat! Hasiči dělají velké cvičení v ústavu v Nové Vsi v Horách
Ilustrační foto: Lukáš Ondroušek
Co se chystá

Nová Ves v Horách - V sobotu 13. května 2017 od 8 hodin proběhne v areálu Ústavu sociální péče v Nové Vsi v Horách taktické cvičení jednotek integrovaného záchranného systému. Připravte se na větší pohyb vozidel.

Námět cvičení

V kuchyni objektu ústavu sociálních služeb dojde vlivem technické závady na konvektomatu ke vzniku požáru. Personál kuchyně zjistí, že došlo k požáru a snaží se tento požár uhasit ručními hasicími přístroji. Toto se jim nedaří a dva zaměstnanci se při tomto pokusu zraní a zůstávají v prostoru kuchyně a přilehlé jídelny zraněni. Mezitím personál informuje vedoucího zaměstnance o vzniku požáru a ten nahlásí požár na tísňovou linku 112. Dochází k evakuaci celého objektu ústavu. Mezitím je vyhlášen požární poplach jednotkám požární ochrany. V jídelně při pokusu o záchranu zraněných zaměstnanců zůstává zraněn jeden z klientů ústavu, který se nadýchal zplodin hoření. Požár se postupně šíří v objektu ústavu sociální péče. V prostorách objektu i v jeho okolí, zůstává více zraněných osob. Po dojezdu jednotek začne probíhat záchrana osob a postupná likvidace požáru.

Cíl cvičení

  • Ověření akceschopnosti jednotek požární ochrany a součinnosti základních a ostatních složek integrovaného záchranného systému.
  • Ověřit využití Dohody o přeshraničním poskytování pomoci a spolupráci v protipožárních opatřeních.
  • Procvičit schopnosti jednotlivých velitelů a hasičů při složitém zásahu v ústavu sociální péče v rozsáhlém členitém objektu, kde je soustředěno větší množství postižených osob. 
  • Ověření dopravní situace na příjezdových trasách, chování ostatních účastníků silničního provozu v souvislosti s řešením mimořádné situace.
  • Ověření práce místní samosprávy ve spolupráci se zasahujícími složkami IZS a poskytnutí prostor pro evakuované.
  • Ověření odborné úrovně a taktického myšlení velitelů JPO, dále ověření znalosti základních pravidel při řízení společného zásahu IZS, přeshraniční spolupráce a úroveň vzájemné komunikace velitelů při likvidaci MU, stupeň jejich připravenosti v rámci rozhodovacích a schvalovacích procesů při přijímání opatření k řešení mimořádné události.
  • Ověření funkčnosti prostředků a vybavení jednotek pro případný zásah na takovýto typ objektu.
  • Ověření součinnosti zasahujících jednotek při vyhledávání v členitém objektu a koordinace s personálem ústavu při samotné evakuaci a při shromažďování evakuovaných osob.
  • Získání přehledu o časové náročnosti při evakuaci osob.
  • Ověření činnosti KOPIS – vytěžení informací od oznamovatele, prvotní nasazení sil a prostředků, poskytování informační podpory zasahujícím.
  • Ověření taktických postupů při vyhledávání, evakuaci zraněných osob a následné první pomoci.
  • Seznámení se s objektem ústavu sociální péče, s možnými riziky a ověření možnosti likvidace MU obdobného charakteru.

Účast na cvičení

Cvičení se zúčastní profesionální jednotka z Mostu a Loun (evakuační autobus), dobrovolné jednotky z Nové Vsi v Horách, Hory Svateé Kateřiny, Brandova a Oseka. Jednotky ze Spolkové republiky Německo z Deutschneudorfu, Deutscheinsiedelu, Seifenu, Olbernhau.

Dále Policie ČR a Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje. O cvičení informoval Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru