Přijďte na společné pozorování nejdelšího zatmění Měsíce v tomto století!
Ilustrační foto: CC0
Co se chystá

Teplice, Most - Bude to nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Měsíc totiž projde téměř geometrickým středem stínu Země. Přijít na pozorování s astronomy můžete tento pátek i vy!

Fáze úplného zatmění trvat 1 hodinu 43 minut. Měsíc bude v tu dobu vzdálen od Země 404 890 km. Další podobně probíhající zatmění se odehraje až nad ránem 26. června 2029, kdy střed Měsíce téměř dokonale projde středem stínu. Nicméně Měsíc bude Zemi poněkud blíž (373 600 km), a tudíž jeho pohyb bude rychlejší, takže zatmění bude o dvě minuty kratší. Navíc Měsíc bude v průběhu zatmění u nás zapadat za rozjasňující se ranní oblohy.

Protože teplická hvězdárna je v rekonstrukci, rozhodli se její pracovníci uspořádat mimořádné pozorování tohoto úkazu v terénu pomocí přenosné techniky. Jedno stanoviště bude od 21 hodin u jezera Milada na parkovišti poblíž Zalužanského rybníku (mapa zde), druhé bude rovněž od 21 hodin v Duchcově v parku v prostoru mezi kostelem ČS církve husitské a břehem Barbory.

Rovněž můžete zajet do Mostu na Hněvín a navštívit tamější hvězdárnu, která bude mimořádně otevřená pro veřejnost od 16,30 do 0,30 hodin.

Jak bude zatmění probíhat

  • 20:24 začátek částečného zatmění
  • 20:47 východ Měsíce (Praha)
  • 21:30 začátek úplného zatmění
  • 22:21 maximální fáze zatmění (Měsíc prochází středem zemského stínu při výšce 11,3°nad obzorem)
  • 23:13 konec úplného zatmění
  • 00:19 konec částečného zatmění (všechny uvedené časy jsou v SELČ).

Současně na obloze nedaleko Měsíce bude planeta Mars ve velké opozici (tuto noc bude přesně naproti Slunci). V úterý 31. července bude Mars po mnoha letech nejblíže k Zemi (57,59 milionů km).

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru