Mostecký rekordman Josef Jiráň přišel na 300. odběr krevní plazmy
Mostecká sanaplasma slaví 5. výročí. Místní rekordman přišel na 300. odběr krevní plazmy. Foto: Sanaplasma
Zajímavosti

Most - Stovky hektolitrů krevní plazmy už Mostečané darovali v místním centru sanaplasma. Během pěti let fungování odběrového centra provedli zdejší lékaři a sestry zhruba 100 tisíc odběrů. Většina dárců chodí pravidelně, tak často, jak to jen lze. Rekordmanem je Josef Jiráň, který absolvoval svůj 300. odběr krevní plazmy.

Od května 2016 už působí dárcovské centrum sanaplasma v mosteckém Centralu. Za tu dobu provedl zdejší tým lékařů a sester už celkem 100 tisíc odběrů krevní plazmy. „Od založení jsme odebrali už zhruba 900 hl této vzácné tekutiny. Z ní se pak vyrábějí léky pro pacienty s vážnými onemocněními, například s poruchami imunity či srážlivosti krve,“ popisuje manažer centra Ondřej Jebavý.

Jedním z dárců, který těmto nemocným velkou měrou pomáhá, je Josef Jiráň. Letos v květnu dosáhl obdivuhodného počtu 300 odběrů. Přitom prvotním impulsem pro něj byla snaha zkusit v životě něco nového. „Teď chodím pravidelně jednou za 14 dní. Jsem rád, že mohu něco udělat pro záchranu ostatních lidí,“ vysvětluje.

Právě 14 dní je interval, v jakém je možné krevní plazmu darovat. Většina mosteckých dárců toho opravdu využívá a přichází pravidelně dvakrát do měsíce.

Stejně jako Josef Jiráň pamatuje založení mostecké sanaplasmy i většina ostatních dárců. A také zdravotní personál. „Máme zde opravdu výjimečný tým. Dárci si často pochvalují, že jsou s naší péčí velice spokojeni. S některými už se známe velmi dobře. Povídají si se sestřičkami, svěřují se, co je nového doma nebo v práci. Jsme tak trochu rodina,“ pochvaluje si Ondřej Jebavý.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru