Most má nové nositele ceny města z oblasti kultury i sportu
Svatopluk Matějka, Dana Hodačová, primátor Jan Paparega a syn Jaroslava Tačnera Libor. Foto: město Most
Zajímavosti

Most - Cena města Mostu za rok 2020 je předána. Tentokrát putuje do oblasti kultury i sportu. Ocenění z rukou primátora města Jana Paparegy převzali Dana Hodačová a Svatopluk Matějka, kteří po dlouhá léta vedou dětský sbor Korálek při 11. ZŠ v Mostě. Jaroslav Tačner in memoriam za zásluhy o rozvoj mosteckého tenisu a práci pro mládež a sport, vybudování kvalitního zázemí tenistům a za propojení vzdělávání s vrcholovým sportem. Cenu převzal jeho syn Libor.

Oba pedagogové se zapsali do srdcí mnoha zpěváčků z dětského pěveckého sboru Korálek, s nímž po léta získávali spoustu ocenění v domácích soutěžích a přehlídkách a českou pěveckou kulturu prezentovali i na řadě vystoupení v zahraničí. Za jejich úspěšnou pedagogickou a uměleckou činnost získali v loňském roce i Cenu Jaroslava Herdena, kterou uděluje Společnost pro hudební výchovu České republiky.

Dana Hodačová vystudovala Pedagogickou fakultu Ústí nad Labem v letech 1970-1974, obor český jazyk – hudební výchova pro druhý stupeň. Od roku 1974 do roku 1994 pracovala jako učitelka na základní škole v Obrnicích, kde vedla školní sbor, od roku 1994 do současnosti působí na mostecké základní škole v ulici Obránců míru (11. ZŠ) ve třídách s rozšířenou hudební výchovou a vede hlavní koncertní sbor Korálek.

Dana Hodačová je obětavá, má cit pro hlasovou kulturu sboru – hlasový výcvik zpěváků, je muzikální, má smysl pro výraz skladeb a vřelý vztah k dětem.

Svatopluk Matějka vystudoval Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem v letech 1974-1978, obor český jazyk – hudební výchova. Učitelskou praxí prošel na základních školách v Obrnicích, 3. ZŠ Most, dva roky působil jako profesionální umělec se svou skupinou Průdušky a s Michalem Tučným. Učil také na Střední pedagogické škole Most a v roli ředitele působil na 11. ZŠ Most.

Jeho přínos pro sbor Korálek spočívá v aranžování zajímavých lidových i uměleckých písní s využitím prvků jazzu, reggae, blues a word music a jejich otextování, čímž došlo k oživení repertoáru sboru a přispělo to k jeho svébytnému projevu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru