David Gabriš v kotli fanoušků (uprostřed fotografie). Foto: DHK Baník Most
Lidé

Litvínov – Statistické perličky si oblíbili zejména hokejový komentátoři, výjimkou není ani Litvínovan Ondřej Zamazal, který v tomto ohledu konkuruje Robertovi Zárubovi. Různé sportovní milníky zajímají zejména fanoušky. Zatímco v hokeji se o sestavování statistik stará celá agenda lidí, ostatní sporty se musí většinou spoléhat na dobrovolníky. Jedním takovým nadšeným statistikem je i Litvínovan David Gabriš.

David Gabriš jakožto odchovanec sportovní školy dlouho sledoval litvínovský hokej, nakonec ale jeho pozornost upoutal klub DHK Baník Most, konkrétně Černí andělé, kteří hrají česko-slovenskou interligu nepřetržitě od sezóny 2010/2011 a po celou dobu patří mezi špičku. Klub po vzoru ostatních občas uspořádá setkání s fanoušky. „V červnu před dvěma roky jsem byl na takové setkání pozván. Tehdy jsem se zeptal, proč neoceňují hráčky, když dosáhnout statistických rekordů. Odpověď zněla, že by to někdo musel zpracovat. V létě pak, protože se jednalo o covidové roky, jsem neměl náladu nikam jezdit a potřeboval jsem během dovolené nějak vyplnit volný čas. Tak jsem během sledování olympijských her v Tokiu prošel celý dostupný archiv házenkářského svazu a tu statistiku zpracoval,“ popisuje David Gabriš.

Od té chvíle už je zaznamenávání dat mnohem jednodušší. Zatímco zpracování informací zpětně zabralo nadšenci desítky hodin, udržovat statistiku aktuální je otázkou deseti minut po každém zápase. „Sleduji u každé mostecké hráčky počet zápasů a gólů, a to zvlášť v Interlize, v Českém poháru a v evropských pohárek. V interlize ještě zaznamenávám počet vstřelených gólů ze sedmimetrových hodů. To je něco jako trestné střílení v hokeji,“ vysvětluje Gabriš.

Statistiku má klub k dispozici a díky tomu má vždy připravenu infografiku pro danou hráčku, pokud se nějaký takový milník blíží. „Když jde o domácí zápas, pouští to na obrazovku ve chvíli, kdy hráčka vstřelí daný gól. Pokud jde o venkovní zápas, dává se pak infografika na sociální sítě. Pozadu nejsme ani my, fanoušci,“ dodává Gabriš. Pokud taková situace nastane, fanoušci si před koncem utkání rozdají papíry s číselnou hodnotou gólu a při závěrečné děkovačce takto složí hráčce poklonu. S tímto nápadem přišel další fanoušek klubu Jindřich Nykl.

Poprvé si takto děkovačku na domácí palubovce užila 12. února 2022 hráčka Adéla Stříšková, která o týden dříve vstřelila svůj třístý gól při utkání ve Zlíně. Z toho je zřejmé, že když nějakého stovkového gólu hráčka dosáhne na palubovce soupeře, o svůj moment slávy nepřijde. Jen si na něj musí počkat.

 

Jako první si svoji chvilku slávy mohla díky zpracovaným statistikám užít hráčka Adéla Stříšková. Grafika: DHK Baník Most

Nejbližší zápas Interligy hrají tuto sobotu mostecké házenkářky v Plzni. Pokud bude nasazena do sestavy Petra Maňáková, je dost pravděpodobné, že pokoří šestou stovku. Aktuálně u ní ve statistice totiž svítí u počtu vstřelených branek číslo 599.

A kdo patří mezi nejpilnější andělské střelkyně? Bývalá hráčka Hana Martínková nastřílela 742 gólů. Z hráček, které nyní figurují v týmu Černých andělů, je to Dominika Zachová, která v Interlize vstřelila zatím 619 gólů.

Kromě statistiky zpracoval pro klub David Gabriš také video s historickým vývojem počtu vstřelených interligových gólů za tým DHK Baník Most. Najdete ho na youtube kanálu klubu ZDE.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru