Městská knihovna Litvínov sbírá ocenění jak na běžícím pásu. Foto: MK Litvínov
Lidé

Litvínov – Jestli je v Litvínově nějaká instituce, která patří mezi výkladní skříně města, pak je to rozhodně městská knihovna. Instituce, která dokáže zaujmout všechny generace a která za svou činnost sbírá jednu cenu za druhou. Naposledy včera odpoledne, tedy ve čtvrtek 12. října knihovníci v Zrcadlové kapli pražského Klementina převzali ocenění za 3. místo v soutěži Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky. Městská knihovna Litvínov tak patří mezi tři nejlepší v republice!

Knihovny už dávno neslouží jen jako půjčovna čtiva. Tedy aspoň ne ty pokrokové, které stále hledají nové způsoby, jak lidi motivovat ke čtení. Posláním knihovny není jen poskytovat lidem čtivo, byť půjčování knih vždy bude její zásadní náplní. Litvínovská knihovna zaujala odbornou porotu svou bohatou a inspirativní nabídkou aktivit pro vzdělávání a volný čas. „Schopnost knihovny Litvínov spojovat lidi a vést je k novým dobrodružstvím a objevům je bezpochyby inspirativní. Skvělým projektem je dětská herna, která slouží nejen k informačně vzdělávacím lekcím pro školy a další vzdělávací instituce, ale také k organizaci volnočasových aktivit dětí. Najdeme zde kreativní a tvořivé dílny, stolní a deskové hry, gamebooky, práci s novými médii a technologiemi, jako je virtuální realita, 3D tiskárny a robotika. Součástí je teen – zóna pro mládež od 15 let, nazvaná Komnata nejvyšší potřeby,“ vyzdvihuje porota, co ji v nabídce knihovny velmi oslovilo.

 

Knihovníci Městské knihovny Litvínov ve čtvrtek v Klementinu převzali ocenění. Patří mezi tři nejlepší knihovny v Česku. Foto: MK Litvínov

 

Vstupte do dračí sluje

Jen pár dní před udělením ceny za 3. nejlepší knihovnu v republice převzala ocenění také knihovnice Michaela Hrabinská, a to cenu s názvem DRAK. Jde o zkratku Drsný Aktivní knihovník/knihovnice pro kreativní pracovníky v knihovnách Ústeckého kraje za zásluhy či mimořádný přínos knihovnickému oboru. Michaela Hrabinská je historicky první knihovnicí, která se titulem může pyšnit.

 

Oceněná knihovnice Michaela Hrabinská s ředitelkou knihovny Marcelou Gűttnerovou. Foto: MK Litvínov

 

Tento drak neplive síru a nešíří strach, naopak návštěvníci knihovny tuto vedoucí oddělení pro dospělé zbožňují pro její usměvavou povahu a množství aktivit, které pro ně připravuje. Kdo je vlastně Michaela Hrabinská?

V prvé řadě žena, která neměla v plánu v Litvínově žít. „Strávila jsem tu 18 let, pak se přesunula do Prahy, kde jsem pobyla přesně dalších 18 let. Měla jsem v plánu se na jeden rok vrátit do Litvínova a říkala jsem si, že bych si moc přála ten jeden rok pracovat v knihovně. Známí mě upozornili, že to je docela dost možné, protože je zrovna vypsané výběrové řízení,“ vzpomíná Míša Hrabinská, na svůj návrat do rodného města. Jak je zřejmé, ve výběrovém řízení uspěla, dokonce natolik, že získala pozici vedoucí oddělení pro dospělé. A díky tomu, jak svou práci miluje a jak se jí daří, do Prahy už neutekla.

Naopak pracuje na tom, aby knihovna nebyla jen půjčovnou. Jejím prvním velkým samostatným projektem byly pilotní akce RUR Karla Čapka, které byly spouštěčem intenzivní spolupráce se středními školami. „Míša projekt dál rozvíjí a spolupracuje na něm se Silvií Knolovou, která se zaměřuje na lekce informačního vzdělávání. Jsme pyšní, že se jim to podařilo. V Česku je běžné, že knihovny spolupracují se základními školami, hlavně s prvním stupněm. U druhého je to už slabší. Ale mít úzké propojení se středními školami, v tom jsme unikát,“ vyzdvihuje projekt ředitelka knihovny Marcela Gűttnerová. Míša Hrabinská proto školí knihovníky z celého Česka, jak střední školy ke spolupráci přilákat a hlavně jak přilákat do knihovny středoškoláky.
 

Zkusit to mohou třeba projektem Knížky mě baví. „Jde o přípravu k maturitě, kdy studenti do knihovny dochází jednou za 14 dnů. Nečekejte ale výklad jako ve škole. V knihovně se studenty snažíme přimět k tomu, aby se nebáli o knihách mluvit, aby uměli vyjadřovat své myšlenky. Když předávám knihovníkům know how, upozorňuji je, že se nesmí zaleknout toho, že studenti třeba první měsíc, dva neřeknou ani slovo. Ale pak už to zvládají a díky tomu při maturitě nemají problém vyjádřit své myšlenky. A velmi často přicházejí s tím, že chtějí mluvit o knihách, která jsem sama nečetla. To je zase inspirací pro mě,“ podotýká Míša Hrabinská. Co současní maturanti rádi? „Překvapilo mě, že často volí slavný román 1984 od Orwella,“ dodává knihovnice.

Díky tomuto projektu má knihovna poměrně přehled o tom, z jakých knih dávají školy studentům na výběr. „Vnímám, že některé školy už docela i aktualizovaly seznam povinné četby k maturitě, některé ale ne a pro studenty je řada z těch knih zastaralá, těžko stravitelná. Školám bych i velice ochotně pomohla s výběrem nového seznamu povinné četby. Protože jsou současné alternativy k mnoha zásadním dílům, i třeba k RUR a mám vyzkoušené, že soudobí autoři děti baví,“ nabízí své služby Michaela Hrabinská.

 

Posluchače přednášek Univerzity volného času zajímají hlavně historická a cestovatelská témata. Foto: MK Litvínov

 

Dalším zásadním projektem, kterému se Míša Hrabinská věnuje je Univerzita volného času. „V roce 2007 jsem zahájila projekty pro seniory jako trénování paměti. Míša je převzala, rozšířila a poslední dva roky na ně shání i peníze. Postupně se obnovuje i komunita seniorů, která chodí pravidelně,“ podotýká ředitelka knihovny Marcela Gűttnerová.

Byť je Univerzita volného času primárně určená pro seniory, na přednášky může přijít každý zájemce, protože určitá témata zaujmou i veřejnost. „Oslovuji rektory, ladím termíny, ptám se seniorů, jaká témata přednášek chtějí – nejoblíbenější lektor je pan Jiří Šlajsna, který sem dojíždí už řadu let,“ dodává knihovnice

A z cestovatelských besed mají senioři nejraději povídání o místech, kam se mohou opravdu ještě podívat. „A my s nimi na daná místa pak jezdíme. V září jsme byli například v Třebívlicích v kostele sv. Václava, kde nás Jiří Šlajsna vzal na místa, kam se návštěvníci běžně nepodívají,“ uzavírá Hrabinská.

 

Když už se senioři učí o zajímavém tématu, rádi se pak na dané místo s knihovnicí Míšou Hrabinskou také vydají. Foto: MK Litvínov

 

A perlička na závěr? Míša Hrabinská není v knihovně jedinou, kdo je historicky prvním nositelem nějakého ocenění. Už loni získal jako vůbec první knihovník regionální ocenění pro mladé a kreativní knihovníky Drsný Mark vedoucí dětského oddělení Vladimír Kraft.

 

Knihovna pořádá také Virtuální univerzitu třetího věku. Její absolventy pak čeká i klasická promoce, kam Míša Hrabinská posluchače doprovodila. Foto: MK Litvínov

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru