Už je to 38 let... V Litvínově nezapomínají na velkou důlní katastrofu
Foto: Ústecký kraj
Litvínov

Litvínov - U památníku důlního neštěstí Pluto II v centru Litvínova se sešli zástupci hornického cechu, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, starostové obcí Litvínovska a Mostecka, aby vzdali čest památce 65 horníkům, kteří přišli před 38 lety v Louce u Litvínova o život při výbuchu uhelného prachu a následném požáru. Jednalo se o jednu z největších hornických tragédií ve 20. století na severu Čech.

3. září 1981 nastal v 15:33 výbuch na hlubinném dole Pluto II v Louce u Litvínova. V podzemí bylo 105 horníků a důlních záchranářů. Přežilo jich jen 40. „Hornického povolání bychom si měli vždy vážit, bez rozdílů způsobu těžby. Vážím si lidí, kteří se vždy zasazovali o to, abychom měli čím topit a čím svítit. Hornické povolání bylo, je a bude vždy tvrdé a náročné. Proto jsem rád, že můžeme uctít památku účastníků nehody na dole Pluto II,“ uvedl hejtman Oldřich Bubeníček.

01
Od katastrofy uplynulo 38 let.

 

02
Hejtman Oldřich Bubeníček promluvil k přítomným.

04

 05

Za Ústecký kraj položil hejtman k památníku věnec.

 06

Tradiční barvy horníků - zelená a černá.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru