Od katastrofy v uhelném dole u Lomu uběhlo 75 let. Zemřelo přes padesát lidí
Vzpomínkový akt. Zdroj: Ústecký kraj
Litvínov

Litvínovsko - Uplynulo 75 let od katastrofy v Dole Kohinoor I. v Lomu u Mostu, která si vyžádala dvaapadesát lidských životů. Důlní neštěstí se zařadilo k těm nejtragičtějším, která hlubinné dobývání hnědého uhlí v severočeském regionu po dlouhá desetiletí provázela. Památku zmařených životů uctil také Ústecký kraj spolu s hejtmanem Janem Schillerem.

Dne 14. listopadu 1946 došlo na Dole Kohinoor I. ve východním poli revíru Mořic, v hloubce 430 metrů, k náhlému výbuchu, jenž vyrazil z několika komor současně a okamžitě se rozšířil přilehlými chodbami na všechna pracoviště tohoto revíru. Podle prvních zpráv došlo k výbuchu v prostorách nezavalených porubů první lávky, kde se hromadila výbušná atmosféra tak dlouho a v takovém objemu, až náhodně vzniklý zápar způsobil výbuch. Ten byl tak silný a náhlý, že se nikomu z osob nacházejících se v ohroženém prostoru nepodařilo uniknout. V hlubině se v den tragédie nacházelo 56 havířů, jen čtyřem se podařilo vyváznout. Většina z postižených byla otrávena zplodinami výbuchu, jenž v okamžiku spotřeboval veškerý kyslík v ovzduší a spálil jej na velké množství jedovatého oxidu uhelnatého. Zbytek obětí nalezl svou smrt odmrštěním a nárazem na výstroj chodeb.

Výročí jednoho z největších důlních neštěstí na našem území si připomněl uctěním památky obětí na Městském hřbitově v Lomu u Pomníku obětem důlní katastrofy také Ústecký kraj spolu s hejtmanem Janem Schillerem. Pietního aktu se zúčastnili také starostka města Lom Kateřina Schwarzová, zástupkyně Městského úřadu Lom Jaroslava Brzáková a zástupci Spolku severočeských havířů.

„Dnes jsme se zde sešli, abychom uctili památku obětem této tragické události i jejich rodinám, které během důlního neštěstí přišly o otce, bratry či syny. Věnujme jim, prosím, tichou vzpomínku a připomeňme si, jak náročná a nebezpečná je práce havíře. Přál bych si, abychom v budoucnu žádnou podobnou tragédii již nezažili," zaznělo při proslovu hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru