Dělníci už pracují na likvidaci posledního domu, který je v Janově určen k likvidaci
Panelový dům v Jiřetínské ulici bude v následujících týdnech zbourán. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – Tento týden začaly první přípravné práce, které jsou nutné před zahájením samotné demolice panelového domu v Jiřetínské ulici na janovském sídlišti. V polovině června tak bude postupně zdemolován poslední panelový dům, který město Litvínov odkoupilo od společnosti CPI za účelem demolice.

První dům v Janově litvínovská radnice nechala zbourat v roce 2019. Dnes je místo něj stromová alej. Druhý v pořadí šel k zemi devítivchodový dům se 144 byty v ulici Gluckova. S demolicí se začalo v červnu roku 2022, hned po letních prázdninách se pokračovalo zbouráním šestivchodového domu v Hamerské ulici.

Město Litvínov ve všech případech uspělo se žádostí o dotaci v rámci programu Podpory revitalizace území pro dotační titul Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách na území Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje, Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Město všechny čtyři domy odkoupilo, protože se obávalo, že jej získají spekulanti s nemovitostmi a situace v této vyloučené lokalitě se ještě vyhrotí. Další domy město s největší pravděpodobností nezíská, protože struktura vlastníků je natolik nepřehledná, že jsou majitelé nedohledatelní. Často žijí v zahraničí a na podněty vůbec nereagují. „Požádali jsme pana ministra Bartoše, aby nám ministerstvo poradilo v otázce legislativy, jak moci například panelové domy, které jsou bezpečnostním rizikem, zbourat, aniž bychom jako město nesli nějakou tíži soudního sporu či něčeho podobného," uvedla k této problematice místostarostka Květa Hellmichová. Ministerstvo v této otázce přislíbilo vypracovat návod, jak v takových případech postupovat.

demolice Janov1

demolice Janov2

demolice Janov3

Firma před samotnou demolicí dům oplotí, aby se na staviniště nemohlo vstupovat. Foto: jip

demolice Janov7

Zatím v budově probíhají přípravné práce. Dělníci likvidují všechny skleněné a další výplně budovy. Foto: jip

 

IROP CZ RO B C RGB

Na demolice všech čtyř domů se městu podařilo získat dotaci v rámci programu Podpory revitalizace území pro dotační titul Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách na území Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje, Ministerstva pro místní rozvoj ČR

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru