Čpavkový reaktor prošel testovacím provozem. Unipetrol do modernizace technologií investoval 370 milionů korun
Čpavkový reaktor. Foto: ORLEN Unipetrol RPA
Litvínov

Litvínov-Záluží – Skupina ORLEN Unipetrol pokračuje v modernizaci a zvyšování efektivity svých výrobních technologií. Nejnověji zmodernizovala ve svém výrobním areálu v Litvínově výrobnu čpavku a uvedla do provozu zcela nový čpavkový reaktor.

Modernizace výroby čpavku přinese zlepšení efektivity produkce a snížení emisí CO2 oproti původnímu zařízení. Investice dosáhla výše 370 milionů korun.

Proces modernizace technologií pro výrobu čpavku byl zahájen v roce 2018. Výstavba nového reaktoru začala v lednu 2021 a vlastní těleso reaktoru bylo následně umístěno na pozici v listopadu téhož roku. Po provedení redukce katalyzátoru a garančního testu, který prokázal splnění všech garantovaných parametrů, byl během jara letošního roku čpavkový reaktor uveden do stálého provozu.

„Pokračujeme v rozvoji našich výrobních kapacit směrem ke zvyšování efektivnosti a snižování energetické a emisní náročnosti. Nová technologie zaručuje vyšší účinnost při stávajících provozních parametrech, což nám zároveň umožňuje dosáhnout vyšší výtěžnosti při výrobě čpavku. Realizace výroby a instalace nového reaktoru si vyžádala rozsáhlé investice. Je to další krok na naší cestě k úplné dekarbonizaci našich výrobních technologií. Úplné emisní neutrality chceme dosáhnout nejpozději v roce 2050,“ řekl Maciej Romanów, člen představenstva společnosti ORLEN Unipetrol.

Čpavkový reaktor R-201 váží přes 200 tun. Je vyrobený z kované žáropevné oceli a má průměr zhruba dva metry a výšku necelých 22 metrů. Plášť reaktoru je svařen z kovaných kroužků o tloušťce stěny více než 120 milimetrů. Reaktor je schopen přetlaku až téměř 32 MPa a pracuje při teplotách mezi minus 10 °C až plus 220 °C.

Hlavní výhodou nového reaktoru je zvýšení výtěžnosti při zachování stávajících provozních parametrů. Výrobní kapacita reaktoru činí na prvním okruhu až 500 tun čpavku denně a na druhém okruhu 380 až 410 tun čpavku denně. Přínos nového zařízení oproti původnímu spočívá v tom, že vestavba nového reaktoru je konstrukčně uzpůsobena tak, aby byla zvýšena výtěžnost při zachování stávajících provozních parametrů.

Čpavek, který se vyrábí syntézou vodíku a dusíku, má široké využití v chemickém průmyslu a jako meziprodukt pro výrobu různých chemických látek. Jedná se o bezbarvou, žíravou kapalinu zásadité reakce a pronikavého zápachu. Výsledný produkt je prodáván ve formě zkapalněného plynu.

20230711 TZ OrlenUnipetrol cpavkovy reaktor 1

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru