O procházky v lese lidé nepřijdou. Na Lesy ČR se obrátil i ministr zemědělství
Foto: Alena Pavlíková
Litvínov

Ústecký kraj – Informační e-mail, kterým Lesy ČR sdělily dotčeným obcím v Krušnohoří a na úpatí Krušných hor, že uvažují o podání návrhu na zákaz vstupu do lesů, mohou s klidem obce smazat. Lesy ČR od tohoto úmyslu po velké kritice ustoupily.

 

ČTK to v pátek řekl mluvčí podniku Přemysl Šrámek. Lesy ČR o daném opatření uvažovaly z obavy o bezpečnost návštěvníků lesa. „Jedná se o informační dopis, který byl zaslán obcím, na jejichž katastrálním území se nachází listnaté (převážně bukové) lesy ve věku nad 120 let. Tedy porosty, kde byla zákazem Krajského úřadu Ústeckého kraje zastavena obnova. V těchto porostech se zvyšuje podíl starých a přestárlých stromů se snižující se vitalitou. Riziko pádu stromů i jejich částí je tedy výrazně vyšší než v lesích, kde obnova porostů postupně probíhá," vysvětloval na začátku léta Šrámek. Zprávu od Lesů ČR dostalo 23 obcí od Děčínska po Chomutovsko. Konkrétně Dubí, Hrob, Chlumec, Jirkov, Košťany, Krupka, Litvínov, Lom, Meziboří a Osek a menší obce Blatno, Boleboř, Háj u Duchcova, Klíny, Libouchec, Mikulov, Moldava, Petrovice, Proboštov, Přestanov, Telnice, Tisá a Vysoká Pec. Další vyjádření společnosti se můžete přečíst v původním článku.

Negativně na tento záměr reagovali jak někteří zástupci dotčených obcí, tak například hejtman Ústeckého kraje. Minulý týden ve čtvrtek se na twitteru na adresu Lesů ČR vyjádřil také nový ministr zemědělství Marek Výborný: „Požádal jsem vedení @LesyCR, aby v tuto chvíli žádnou žádost o zákaz vstupu do lesů v Krušných horách nepodávali. Cestou nemohou být zákazy a omezení pro veřejnost, ale jednání s krajem a obcemi."

Na celou kauzu hned na začátku prázdnin upozornila také ekologická organizace Greenpeace: „Jednalo se dle ní o nemístný nátlak, kterým firma chtěla dosáhnout, aby zákaz kácení nebyl přijat. Nebezpečné stromy například v blízkosti značených cest lze přitom kácet vždy."

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru