Hasiči vyvěsili černou vlajku. Na počest zesnulého kolegy z Kolína
Hasiči vyvěsili na počest svého zemřelého kolegy černou vlajku. Foto: redakce
Litvínov

Litvínov – Tu možnost si nikdo nechce připustit. Ráno odejít do služby a už se nevrátit. Hasiči stejně jako například policisté a vojáci skládají služební slib, kde se zavazují k nasazení i vlastního života. I když k neštěstí dojde na druhé straně republiky, hasiči vyvěsí černou vlajku všude. Konají tak na počest svých kolegů. Smuteční prapor tak mohou vidět lidé nad hasičárnou i v Litvínově. 

Reagují na tragickou událost, ke které došlo ve středu v noci v Kolíně. Při výjezdu k požáru došlo k nehodě zásahového vozu, při níž zemřel nejmladší člen posádky, 34letý Zdeněk Hejduk. U hasičů sloužil 7 let, zastával pozici hasič – technik spojové služby. Působil také jako hasičský reprezentant ve futsalu. „Hasičská rodina ztratila jednoho ze svých členů, kolegu, ale především kamaráda. Je mi to nesmírně líto. Služebním slibem jsme se zavázali nasadit pro ochranu této země a jejích obyvatel i vlastní život. Denně zasahujeme u desítek nebezpečných událostí a bereme to jako samozřejmost. S takovým rizikem nastupují hasiči do práce každý den. I přesto je to pro nás všechny velká rána. Všem kolegům, a především pak rodině vyjadřuji upřímnou soustrast,“ uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genpor. Vladimír Vlček. 

V České republice přišlo o život za uplynulých 10 let při zásazích celkem 6 dobrovolných a 4 profesionální hasiči.

Pro pomoc pozůstalým rodinám hasičů a policistů, kteří zemřeli ve službě, je zřízena mimo jiné Nadace policistů a hasičů, která sídlí na pražské adrese Ministerstva vnitra ČR. 

Nadace je zřízena s cílem pomoci zlepšit životní podmínky dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, nebo v přímé souvislosti s ní, nebo pro její výkon a policistům a hasičům těžce tělesně postiženým následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby. Od roku 2018 pomáhá policistům a hasičům, případně jejich rodinám k překlenutí nepředpokládané tíživé životní situace, vzniklé ze zdravotních, či sociálních příčin nebo v důsledku živelné katastrofy. „Téměř okamžitě jsme například podali pomocnou ruku hasičům a policistům, které zasáhlo tornádo na Moravě," dává příklad ředitel nadace Vlastimil Kašpar.

Celé společenství Nadace policistů a hasičů čítá téměř 300 osob. „Označujeme se za rodinu, většina pravidelných přispěvovatelů jsou právě hasiči a policisté, ale máme i řadu soukromých dárců z řad veřejnosti a i firem," podotýká ředitel Kašpar. 

Nadace se snaží vyhledávat rodiny, které potřebují pomoc, i sama, v případě takovýchto neštěstí se na ni zpravidla obrátí nadřízený zesnulého. „Do měsíce oslovíme pozůstalé, nechceme hned, protože je to pro ně neskutečně náročné. Zažádáme si o číslo jejich účtu, kam pošleme finanční pomoc," popisuje praxi Vlastimil Kašpar. Nadace ale neposkytuje jen finanční příspěvky, dokáže zařídit i řadu dalších věcí, které pozůstalým pomohou život bez člena rodiny ulehčit.

Přispět na konto nadace může kdokoliv, a to příspěvkem na účet 175 787 001 / 0300. Nadace pořádá také řadu charitativních akcí. Naposledy se běžel 10. června běžecko-překážkový závod JENTAK-RACE.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru