První zářijový den připomene jednu z největších důlních tragédií na severu Čech. O život tehdy přišlo 65 lidí
Každým rokem si veřejnost připomíná neštěstí na Dole Pluto II. Foto: Mostecké listy
Litvínov

Litvínov - První zářijový den si hornická i široká veřejnost připomene jednu z největších hornických tragédií novodobé historie v severočeském revíru, k níž došlo v roce 1981 na Dole Pluto II v Louce u Litvínova. Vzpomínkový akt se uskuteční 1. září od 15:30 hodin u pomníku důlní katastrofy v Litvínově (nedaleko Scholy Humanitas).

3. září 1981 nastal pro celý severočeský hnědouhelný revír tragický den, kdy na hlubinném dole Pluto II v Louce u Litvínova přišlo o život při výbuchu uhelného prachu a následném požáru 65 horníků, mezi nimi 15 báňských záchranářů. Byla to jedna z největších hornických tragédií ve 20. století na severu Čech, při níž vedle ztráty životů a zranění horníků došlo k hmotným škodám přes 50 miliónů korun na zařízení dolu a nákladech na likvidaci následků nehody.

Při příležitosti výroční této tragédie se v Litvínově u pomníku každoročně koná malý pietní akt, na němž se schází příbuzní a kamarádi zahynulých horníků a zástupci důlních společností a havířských spolků a představitelé měst. Letos se uskuteční v pátek 1. září od 15:30 hodin.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru