Hasiči se konečně dočkali nové hasičárny. Paradoxně předání zbrzdily požární směrnice
Hasiči slavnostně nastoupení před novou přístavbou garáží. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – S velkou slávou převzala ve středu odpoledne Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Litvínova novou hasičárnu v Litvínově-Hamru. Příslušníci sboru na ni čekali 2 roky.


„Realizace přístavby probíhala od září 2021, a i přestože byla dokončena už v srpnu 2022, ke kolaudačnímu rozhodnutí došlo až v průběhu roku 2023. Během stavby docházelo k různým kolizním situacím, které ve spolupráci s autorským a technickým dozorem byly vždy vyřešeny,“ vysvětlila během slavnostního proslovu starostka Litvínova Kamila Bláhová. Opakovaně se řešila vzduchotechnika v garážích, protipožární dveře, ale například i využití luxferů. Použitý typ nesplňoval protipožární parametry.
Dlouhé období čekání už mají dobrovolní hasiči za sebou a zázemí i garáže mají konečně v jednom komplexu. „Naše výjezdy mají konečně důstojnou podobu a zrychlily se v průměru o dvě až tři minuty,“ vyzdvihl největší přínos nové hasičárny velitel dobrovolné jednotky Tomáš Stanko. Dosud totiž měli dobrovolní hasiči techniku uskladněnou na několika místech. „Například když jsme potřebovali vyměnit dýchací přístroje, museli jsme do garáže o 500 m dál. Teď už máme vše na jednom místě a už pracujeme jen na vybudování skladu pro ochranu obyvatel,“ pochvaluje si Tomáš Stanko. Původní garáže budou dál dobrovolní hasiči využívat pro uskladnění materiálu, který se nevyužívá příliš často.

 

hasičárna pohlaváři

 

Dobrovolní hasiči také shánějí do svých řad nové zájemce. „Potřebujeme nováčky. Budeme rádi, když se někdo přihlásí. Máme zkušenosti, že zaměstnavatelé některým našim členům vycházejí velmi vstříc, jiní méně, ale vždy to nějak poskládáme,“ uzavřel velitel.

hasičárna nábor

Dobrovolní hasiči shání nové kolegy. Foto: jip

Přístavba garáží hasičárny a modernizace původní zbrojnice byla vyčíslena na 13,5 milionu korun. Město získalo finanční podporu z Ústeckého kraje ve výši půl milionu korun a také od Ministerstva vnitra ČR ve výši 4,5 milionu. Zbytek pokrylo z městského rozpočtu.

 

hasičárna auto

Děti si nenechaly ujít příležitost usednout do hasičských vozů. Foto: jip

 

hasičárna lidi

Slávu si nenechali ujít rodinní příslušníci hasičů, ani lidé z okolí hasičárny. Foto: jip

 

hasičárna němci

hasičárna stříhání pásky

Slavnostní přestřižení pásky, čímž byla hasičárna oficiálně otevřena. Foto: jip

 

hasičárna šatna

hasičárna zákaldní kámen

Základní kámen přístavby byl položen před dvěma roky. Foto: jip

 

hasičárna starý motor

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru