Janovští PEER aktivisté začali nacvičovat program na prevenci šikany už v říjnu. Poslední události ukazují, jak je toto téma aktuální. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – Už několik dní otřásá Českem i Slovenskem šok ze sebevraždy patnáctiletého žáka 9. třídy slovenské základní školy. Objevují se stále nové informace včetně té, že skoku ze střechy přihlížela chlapcova matka. To nejhorší se ukázalo během čtvrtečního dne, kdy řada zpravodajských serverů sdílela video, které zachycuje, jak někteří spolužáci na chlapce pokřikují, ať skočí. Celý případ ukazuje, jak téma šikany mezi dětmi je na školách stále aktuální.

Právě téma šikany mezi dětmi je tématem pro skupinu PEER aktivistů janovské základní školy. Co jsou PEER aktivisté zač? Jde o skupinu dětí, které chodí od 6. do 9. třídy a ve svém volném čase připravují různé osvětové akce pro celou školu. ZŠ a MŠ Litvínov-Janov také úzce spolupracuje s Městskou policií Litvínov. „Máme to ideálně rozdělené, je tu 5 kluků a 5 holek, jsou to kamarádi a být PEER aktivistou vnímají jako určitou odměnu spojenou se zajímavými zážitky, a ještě jsou pyšní, že jsou čistě romská PEER skupina,“ vysvětluje jejich vedoucí Alena Pinkasová.

V říjnu si užila tako skupina třídenní pobyt s bohatým doprovodným programem na Loučkách. Peer aktivisté nemuseli jezdit daleko, cílem tohoto setkání byl totiž nácvik programu věnovanému tématu šikany mezi dětmi. S nácvikem scénky, která má jejich spolužákům ukázat, co všechno se pod pojmem šikana schovává a jak ji řešit, nebo ještě lépe jí zcela předcházet, pomáhala lektorka Petra Burešová z pražské organizace CEDU. „S dětmi z janovské školy spolupracuji už od února. K tomu, aby tematiku jednoduše pochopily, používáme tzv. karty cností. Dle jednoduchých obrázků si děti dokážou velice rychle ujasnit, co je špatně, co dobře, a to přesto, že u tématu šikany jsou záměrně černobílé, aby to nebylo úplně návodné. Pak přichází práce s tím, jak v případě různých událostí zpracovávat v sobě emoce, umět si říct o pomoc a samozřejmě pomoci si i sami,“ vysvětlila Petra Burešová.

PEER aktivisté měli v rámci svého výjezdu za úkol vybrat některé obrázky a dle nich sestavit příběh scénky, kterou budou potom přes ostatními dětmi ze školy hrát. „Až jim přehrajeme tu scénku, tak budeme rádi, když si z toho odnesou, že je důležité se navzájem respektovat. Že je dobré pracovat na tom, aby každý byl spokojený sám se sebou a měl se rád a uměl se případně bránit,“ shrnula za skupinu aktivistů Eva Pompová. Ani jeden z této desetičlenné skupiny se nikdy terčem šikany ve škole nestal, ale každý z nich zná někoho, kdo si ji protrpěl. „Po tomhle kurzu už bychom mu měli umět pomoci,“ dodává Pompová.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru