Nová čtvrť v Hamru bude sousedit s bývalým kovošrotem. Nyní je tam louka a v katastru jsou parcely vedeny jako zemědělský fond. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – Ze severu hory, ze západu Horní Jiřetín, z jihu chemička, z východu Lom. Litvínov by rád uspokojil poptávku po volných parcelách, jenže ty se hledají ve městě jako jehla v kupce sena. Přesto se podařilo dvě větší najít. V ulici Žižkova a v Hamru na louce vedle bývalého kovošrotu.

Nabídkou lokalit vhodných pro výstavbu rodinných i bytových domů chce vedení města zastavit pokles obyvatel v Litvínově. „Vnímáme poptávku, která po stavebních parcelách je. V Žižkově ulici se uvolnil prostor po bývalém sběrném dvoře, tam počítáme s kombinovanou výstavbou bytových i rodinných domů. V Hamru se nám podařilo poměrně nedávno získat zpět pozemky vedle současného sběrného dvora, tedy pod ulicemi Sklářská a Jandečkova,“ uvedl místostarosta města Karel Rosenbaum. V Hamru se plánuje výstavba rodinných domů.

Nová čtvrť bude navazovat na starou hamerskou a janovskou zástavbu. Foto: jip

V této lokalitě se nyní zpracovává územní studie. „Její pomocí bychom chtěli vymezit kvalitní infrastrukturu, přičemž musí studie řešit i příjezdy do lokality, dále požadujeme zahrnout veřejný prostor včetně občanské vybavenosti a dětského hřiště a vymezit individuální výstavbu,“ doplnil Karel Rosenbaum s tím, že město počítá i se zahrnutím veřejné dopravy. Studie má být hotova v brzké době, aby se mohlo začít s výstavbou co nejdříve, nejlépe do dvou let.

Město se také pokusí získat peníze z tzv. ekomiliard, tedy peněz určených na rozvoj území zasažených těžbou, z nichž by chtělo financovat příjezdovou komunikaci z jižní strany a zasíťování. „Bohužel netušíme, zda s to podaří,“ podotkl místostarosta. Připravené území by chtělo město poskytnout developerovi do dvou let.

Lokalita v Žižkově ulici už má studii zpracovanou, potřebuje zaktualizovat. Obsahuje dvě varianty. „V jedné se počítá s vystěhováním Správy a údržby silnic, v druhé s tím, že v dané lokalitě zůstane. V krátkodobém horizontu se nejeví, že by se chtěli stěhovat, protože do zázemí proinvestovali spoustu peněz,“ poznamenal Karel Rosenbaum a dodal, že snahu o přemístění Správy a údržby silnic město nevzdává. Studie výstavby v ulici Žižkova počítá i s posunutím tramvajové dráhy tak, aby nevedla současně po silnici. Město nyní ale připravuje rekonstrukci trati pouze k točně na Východě. „Při přípravě obou studií, tedy jak na výstavbu domů, tak na modernizaci tramvajové trati spolu oba týmy komunikovaly, tak aby vše navazovalo,“ připomněl Karel Rosenbaum.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru