Budově gymnázia bude zanedlouho sto let. Chystá se proto náročná rekonstrukce vnitřních rozvodů. Foto: redakce
Litvínov

Litvínov – Budova Gymnázia T. G. Masaryka Litvínov byla postavena v roce 1926, za dva roky ji tedy čekají oslavy stého výročí. V té době by již měly být dokončeny náročné práce na její modernizaci, která se nyní připravuje. Trvat by měla rok, pro studenty se proto zařizuje stěhování.

„Bude to pro vyučující i studenty určitě náročné, ale věřím, že všichni chápou, že to pro nás bude mít velký užitek. Budově je téměř sto let, dnešní doba a výuka si klade určité požadavky a tato rekonstrukce nám umožní nadále působit v budově s moderním vybavením,“ podotýká ředitel gymnázia Jan Novák.

S ohledem k tomu, že vítěz zakázky, o němž se rozhodne v příštím týdnu, má podle harmonogramu převzít vyklizenou budovu první prázdninový den, musí se škola vystěhovat do konce školního roku. „Předmětem této investiční akce je rekonstrukce elektroinstalací, zdravotně technických instalací a rozvodu vytápění a související stavební práce. Předpokládané náklady dle rozpočtu projektanta jsou 26, 855 milionů korun bez DPH,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Kromě toho by škola chtěla tuto akci spojit s další rekonstrukcí v hodnotě minimálně 15 milionů korun. „Jde o projekt konektivity, který zajistí moderní IT vybavení – ve všech třídách bude wi-fi připojení, budeme mít novou serverovnu a novou počítačovou učebnu. Využili jsme toho, že když už se budou dělat nové rozvody, proč do nich nevložit potřebné kabely navíc,“ poznamenal Jan Novák.

Projekt konektivy musí vedení gymnázia ještě doladit, aby se k němu mohlo přistoupit v průběhu rekonstrukce, kterou kraj v budově plánuje spustit na začátku léta. Díky ní by škola získala moderní IT vybavení. Foto: jip

Modernizaci školy má zřizovatel, tedy Ústecký kraj naplánovanou již od roku 2016, nikdo se ale do výběrového řízení opakovaně nepřihlásil, rekonstrukce totiž měla probíhat za provozu školy. „Přistoupilo se tedy na variantu, že budeme vyučovat rok jinde. Bylo tedy zapotřebí najít náhradní prostory, přičemž jsem oslovil vedení litvínovské radnice, která nám maximálně vychází vstříc. S místostarostkou Květou Hellmichovou jsme prošli několik budov, které má město v majetku. Jako nejvhodnější se ukázala budova bývalé školy v ulici U Bílého sloupu. Nicméně se do ní nevejdeme, proto jednáme ještě se soukromým vlastníkem bývalé restaurace SETA. Obě budovy jsou v docházkové vzdálenosti gymnázia, kam se bude docházet do nové přístavby na obědy a do tělocvičny,“ doplnil ředitel gymnázia Jan Novák.

Jeho úkolem je nyní zařídit, aby obě budovy splňovaly veškeré požadavky hygieniků, stavebního úřadu i požadavky bezpečnosti z požárního hlediska. „Rozhodně neuvažujeme o tom, že by žáci rok dojížděli do Mostu, i takového informace už mezi lidmi kolují. S ohledem k tomu, že výběr zhotovitele teprve proběhne a vše je zatím v jednání, zatím rodiče studentů dostali prvotní informace. Vše podstatné se brzy dozví,“ podotknul Jan Novák.

Budova bývalé školy U Bílého sloupu tak úplně prázdná není – sídlí v ní některé klubu seniorů. „Potřeba přestěhovat gymnazisty uspíšila stěhování klubů důchodců do nových prostor. Těmi bude přízemní v Radničním sklípku. Naši senioři to chápou, do nového prostředí se těší, protože získají i krásné venkovní posezení. Jen je potřeba i v budově této historické radnice udělat ještě nějaká stavební opatření," doplnila místostarostka Květuše Hellmichová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru