Kam na snídani? V Meziboří do Mezikafé. Foto: archiv Ivety Vaculíkové
Litvínov

Meziboří – Lukáš Hejlík letos vydal novou Gastromapu s názvem 400 snídaně brunch kafe. Doporučuje v ní, kam se zastavit na báječné nejen první jídlo dne. Neopomenul navštívit Ústecký kraj, kde mu mimo jiné jeho fanoušci doporučili navštívit kavárnu Mezikafé v Meziboří.

Lukáš Hejlík sbíral inspiraci osm měsíců, zavítal do všech 14 krajů v České republice a jak píše, často si dával kvůli nové Gastromapě tamní snídaně k obědu i k večeři. Na svých cestách si počítal, co kde snídal. Vejce Benedikt měl v 84 podnicích, zkusil 62 omelet, 41krát to byla vejce do skla. Máloco mělo poslední dobou takový nástup jako turecká vejce, ta otestoval na 36 místech. Tolikrát si dal mimochodem i lívance. Celkem 20krát to byly buchtičky s krémem, 18krát párky a 16krát avotoast. Často to byly jen obložené chleby, sendviče nebo toasty.

Lukáš Hejlík "procestoval v Česku celý svět" a zkusil anglické snídaně, francouzské toasty, kanadské lívance, belgické vafle, bagely z Ameriky, shakshuku z Blízkého východu nebo japonské okonomiyaki. Nezapomínal ani na fanoušky sladké snídaně, jedl palačinky, žemlovky, kaše ovesné, rýžové i krupicové. Pokaždé u toho bylo kafe.

Gastromapa Lukáše Hejlíka nesmí chybět ani v Mezikafé. Foto: jip

Velkou část světa procestovala i majitelka mezibořského Mezikafé Iveta Vaculíková. Životní lásku našla na Novém Zélandu a nejen tam, ale i v Austrálii si zamilovala spoustu jídel. Inspiraci ze svých cest proto využívá i pro výrobu snídaní, svačin, dezertů a polévek ve své kavárně.

„Úplně od samého otevření peču mrkvové muffinky. A bagely se slaninou a brusinkami. Když si jdu sednout někam na kávu, ráda se u toho i najím. Jsem spíše na slané než na dorty. Moc mě baví přidávat do slaného něco, co celé jídlo pozvedne. A to umí právě v Austrálii – stačí k tomu opravdu málo, třeba rajčatové či cibulové čatný, brusinky či grilovaná cibulka," vysvětluje Iveta Vaculíková.

Od začátku také dělá k obědu chutné polévky. Měla od otevření dost času, aby si ověřila, co návštěvníkům její kavárny chutná: „Otevírali jsme snad v nejhorší možnou dobu – na začátku pandemie koronaviru, přesně týden před tím, než se muselo všechno uzavřít. Navíc mi těsně před otevřením paní, která mi měla péct dorty, oznámila, že spolupracovat nebude. Ale vše zlé je k něčemu dobré. Prodej mohl být jen přes okénko. Odpadl mi tedy veškerý provoz s kavárnou, který bych sama nemohla zvládnout. Už takhle jsem tu byla od rána do večera a večer jsem doma pekla." 

Pozvolný nárůst klientely si pochvaluje i teď. „Postupně se ukázalo, na co se zaměřit, co mají lidé rádi. Dokonce začali chodit i senioři, kteří mi zpočátku říkali, že je tu pro ně příliš draho. Nakonec uznali, že to tak není. Navíc my nejsme jen kavárna, jsme komunita, naše zákazníky známe, povídáme si s nimi. A hlavně starší generace je potěšena i takovou maličkostí, jako jsou hrnky, do kterých dostanou naservírovanou kávu. Jsou to totiž nejrůznější hrnky, které nám lidé darovali. A naši hosté je mívali třeba jako děti doma, takže je to pro ně milá vzpomínka," vysvětluje kavárnice. Co lidé také oceňují? Automaticky dostanou na stůl vodu, zadarmo.

Majitelka Iveta Vaculíková (uprostřed) si pochvaluje své kolegyně: „Vyslala jsem myšlenku, že bych k sobě někoho potřebovala a ony přišly. Jsou úžasné!" Foto: archiv Ivety Vaculíkové

Je si také vědoma toho, že v Meziboří těžko potkáte větší množství turistů, proto si hýčkají každého místního zákazníka. „Ano, přijedou sem lidé z Litvínova, dokonce z Mostu, jen kvůli nám, ale základ tvoří Mezibořští," podotýká Iveta Vaculíková.

Tip jednoho ze stálých zákazníků přivedl do Meziboří i již zmiňovaného Lukáše Hejlíka. „Doporučil nás náš skvělý Honzík Rottenberg. Lukáše Hejlíka sleduje pravidelně, protože jezdí pracovně po celém Česku a chce mít jistotu, kde se dobře najíst. To já jsem pana Hejlíka vůbec nepoznala. Naběhl sem s takovou retrokamerou, začal si vše točit a fotit, úplně jsem se lekla, že jde o nějakou kontrolu. Popovídal si se mnou, snídani si šel sníst ven a až ostatní zákazníci mě upozornili, o koho jde. Brzy jsme se objevili na jeho facebookovém profilu a letos i v nově vydané Gastromapě. Tu tady samozřejmě mám," ukazuje hrdě krásnou knihu i se záložkou, kde je Mezikafé ve společnosti například mosteckého Lagarto Deli Jana Hawelky.

Mezikafé ve společnosti dalších vyhlášených podniků. Foto: jip

Rozhodně ale nemůže říct, že by místní neradi ochutnávali něco nového. „Oblíbený je třeba anglický banánový pie a děti chodí na perníčky. Všichni vědí, že jídlo připravujeme přímo tady," dodává majitelka kavárny.

Nechybělo ale málo a na Mezikafé mohli v Meziboří jen vzpomínat. Iveta se s dcerou a partnerem chtěla po roce vydat do jeho domova, tedy na Nový Zéland: „Jenže tamní proticovidová opatření byla tak šílená, že jsme od tohoto záměru nakonec ustoupili a rozhodli se, že zůstaneme v Čechách."

A co Vy, ještě jste tuto kavárnu nenavštívili? Snídaně mají v nabídce do 11 hodin. Co dobrého každý den připravili, můžete sledovat na jejich facebooku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru