Jak zabavit o prázdniny děti z Janova? Vyzkoušely si třeba práci na farmě
Foto: Městská policie Litvínov
Litvínov

Litvínov - Každý den během letošních prázdnin je v Jaklíku připravena zábava pro děti z Janova. V červenci preventistka Michaela Hejčová připravila týdenní příměstský tábor, na konci srpna chystá ještě jeden.

Celý rok zaměřila prevetistka Městské policie Litvínov Michaela Hejčová na to, aby děti hledaly své talenty a uvědomovaly si své osobnosti. „Naším cílem je, aby si děti uměly vybrat svůj životní cíl. Uměly si vybrat povolání. Bojujeme proti stereotypům. Děti žijí v sociálně vyloučené lokalitě, musí uvěřit, že mohou svůj život změnit, že mohou být úspěšní v práci, kterou si vyberou, i když rodiče nepracují a žijí ze sociálních dávek,“ říká preventistka.

Pro děti je během prázdnin v Jaklíku připraven program, který odpovídá celoročnímu plánu. „Hrajeme si, tvoříme, zkoušíme různá povolání. Každý den chodí hodně dětí. To nás těší. Většinou chodí děti, které k nám dochází i během školního roku. Vytipovali jsme ty nejaktivnější a ty za odměnu bereme na příměstský tábor,“ prozradila Michaela Hejčová. V červenci si děti užily lanový park v Oseku, vyzkoušely si pracovat na Farmičce u Kačenky, podívaly se do Dopravních podniků měst Mostu a Litvínova, do porcelánky Dubí a poslední den trávily v Jaklíku při hře na povolání.

„Během týdne si děti ověřily svou dovednosti, vyzkoušely si malovat porcelán. Podívaly se do dopravních podniků, aby si mohly říct: Jo práce řidiče by mě bavila. V Jaklíku jsme si hrály na číšníky a servírky. Po výletech letošního tábora s dětmi z Jaklíku jsme se zeptali: Dokázali bychom se uživit jako instruktoři v lanovém centru? Každý den za jakéhokoliv počasí se starat a opravdu tvrdě dřít na farmě? Chtěl bych každodenně plnit nekompromisní normu 420 kusů hrnků na osmihodinovou směnu tak jako v porcelánce v Dubí? Vyzkoušeli jsme si to a zvládli jsme každý ozdobit 1 hrneček za hodinu... Nebo se v pohodičce věnovat zdánlivě snadné práci řidiče autobusu? Nebo by bylo lepší vyučit se zámečníkem a najít si práci třeba v Dopravním podniku Mostu a Litvínova? Už víme, jak to tam vypadá... Každý chce být vědcem, archeologem, poznali jsme jejich práci v Oblastním muzeu v Mostě. Nebo snad by se nám líbila práce ve stavebnictví, kterou potkáváme na svých cestách docela často? Nejlépe jsme obstáli jako číšníci a servírky: jídelní lístek v malíku, donést pití a nikoho přitom nepolít, spočítat z hlavy útratu, být milá a vstřícná obsluha. Možná už víme, jakou brigádu budeme hledat až přijde správný čas. V srpnu nás čeká sice jiný program, ale cíl stejný. Děti si budou dál zkoušet, jaké povolání by je bavilo,“ vysvětlila preventistka.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru