Z utajovaného oprámu v Litvínově se stává nová rekreační zóna!
Malý oprám sotva prosvítá mezi bujnou vegetací v sousedství litvínovské sportovní haly.
Litvínov

Litvínov - Možná jste jeho existenci jenom tušili, ale nikdy jste tam nebyli. Aby ne. Z cyklostezky u Koldomu byl až do nedávna sotva vidět. Řeč je o malém oprámu vedle litvínovské sportovní haly. Situace se ale mění.

Jedná se o plochu vzniklou bývalou důlní činnosti, která leží v těsné blízkosti sportovní haly. Pozemek je v majetku společnosti SPORTaS, je dlouhodobě zanedbán a slouží víceméně jako skládka pro přilehlé zahrádkáře. Na obnovu tohoto území je zpracována projektová dokumentace.

"Z tohoto území by měla vzniknout rekreačně sportovní plocha sloužící obyvatelům a návštěvníkům Litvínova, protkaná sítí cest a pěšin jak pro chodce, tak i pro cyklisty. Zároveň by mělo dojít k vytvoření průhledů na vnitřní vodní plochu, která je v současné době „utajena“," říká jednatel společnosti Miroslav Otcovský.

Přeměna v rekreační areál ale není jednoduchá. "Na obnovu jsme chtěli požádat o přidělení dotace z programu Státního fondu životního prostředí na obnovu zeleně, ale bohužel dle uvážení kompetentních pracovnic z Agentury ochrany přírody a krajiny, která žádosti administruje, tato plocha nesplňuje podmínky dotace. Proto jsme se v zimě do obnovy území pustili vlastními silami, probíhalo kácení suchých stromů, vytváření stezek a zejména úklid prostoru. V některých částech jsou již výsledky vidět, vzhledem k rozsahu se bude pokračovat v práci v dalších obdobích vegetačního klidu, abychom nenarušili životní cykly místních živočichů," dodává jednatel.

2504opram2

Oprám prosvítá mezi vykácenými dřevinami, zatím ale jenom v menší části. Foto: Oldřich Hájek

Obnova probíhá se zástupci cyklistického oddílu, který v prostoru oprámu buduje stezky využitelné pro pořádání závodů horských kol či pro trénink členů oddílu.

Přírodní areál nelze zcela srovnávat s Novým Zálužím. Ať už kvůli menší rozloze, či tomu, že cesty zde nebudou zpevněné. Půjde ale o místo pro relaxaci, kde si bude jednou možno třeba udělat piknik a opéct si třeba buřty. Voda nebude vhodná ke koupání.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru