Ve 45 metrech jsem omdlel, vypráví potápěč svoji zkušenost s Barborou. A naznačuje, co se tam mohlo stát
Ilustrační foto: CC0
Litvínov

Oldřichov - Selhání techniky, hloubkové opojení, zazmatkování, amatérská chyba, přecenění vlastních schopností. Co se mohlo stát pod hladinou Barbory, kde zemřeli dva potápěči?

V zatopeném lomu Barbora pokračovalo pátrání po dvou pohřešovaných potápěčích během středy. Ti se v úterý dopoledne po výcviku nevynořili z vody. Přestože je okamžitě začali hledat jejich kamarádi, hasiči i policejní potápěči, nebylo pátrání úspěšné.

Náš on-line deník oslovil se zaručením anonymity instruktora potápění, který zná i tuto lokalitu na Barboře, aby popsal, s čím vším se mohou potápěči potýkat.

„Mohlo se tam stát cokoliv a vše může být nyní spekulace. Jde ale o místo s velkou hloubkou, studenou vodou a špatnou viditelností,“ říká. Sám zde v hloubce 45 metrů omdlel. Chytl se kolegy a vše nakonec dobře dopadlo.

Co mohlo potápěče pod hladinou potkat? Třeba porucha techniky nebo mohli přecenit své schopnosti. V hloubce pod 35 metrů je mohlo potkat i takzvané hloubkové opojení. Dá se přirovnat třeba k opilosti. Není ale známa úroveň jejich znalostí a výcviku. „Otázka je, proč třeba neodhodili olovo, neuvolnili opasek. To jste hned o osm deset kilo lehčí, vystoupali by nahoru,“ předestírá zkušený potápěč.

Co se přesně stalo, budou zjišťovat policisté. Voda je v místě hluboká až 70 metrů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru