Městu Most se podařilo získat grant na revitalizaci parku Střed!
Park nad sportovní halou v Mostě. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Správní rada Nadace Proměny Karla Komárka rozhodla o přidělení nadační podpory ve výši 25 milionů korun na revitalizaci parku Střed pro město Most. Navíc městu Most nadace poskytne odbornou podporu ve všech fázích přeměny parku. Město podalo žádost o nadační podporu do programu Nadace Parky v roce 2016. O podporu pro park bojovalo s celkem 28 městy a projekt musel uspět v tříkolovém hodnocení nadace.

Projekt se dostal do finále a počátkem roku 2018 rozhodla nadace, že poskytne městu Most podporu do výše 500 tisíc na před před-realizační přípravu projektu a stanovila podmínky poskytnutí nadační podpory. První podmínkou bylo vyřešení majetkoprávních náležitostí souvisejících s projektem a druhou vytvoření podmínek pro spolupráci města s jeho obyvateli s různým národnostním určením a z různých sociálních vrstev. Obě podmínky se podařilo splnit díky podpoře vedení města, úsilí projektového týmu a dalších pracovníků úřadu, ale především díky podpoře mosteckých obyvatel, organizací a partnerů, bez kterých by projekt neměl smysl. Město Most spolu s partnery například pátrali po minulosti parku, uspořádali výstavu z fotografií a vzpomínek pamětníků, připravili akci Víkend otevřených zahrad, která přilákala stovky mosteckých obyvatel a pomohla jim zažít park jinak a uvidět ho jinýma očima. Návštěvníci se také mohli vyjádřit v parkovém stánku k budoucnosti parku a sdělit svá přání a obavy zástupcům města a nadace. V závěru přípravné fáze byla uspořádána konference o veřejném prostoru a participaci s veřejností, o místech k setkávání komunity a podpoře kreativity.

1012park2

Park nad sportovní halou v Mostě. Foto: Oldřich Hájek

„Chtěli bychom poděkovat všem mosteckým občanům, kteří projektu věří a podporují nás. Veliký dík patří také řadě partnerů za pomoc a podporu, která nás provázela od přípravy žádosti o nadační podporu již v roce 2016 až po letošní před-přípravnou fázi projektu, a která byla nezbytná pro získání nadační podpory. Doufáme, že s námi naši podporovatelé vydrží až do konce a společně s odborníky z nadace Proměny Karla Komárka vybudujeme park, ve kterém se bude mosteckým občanům líbit, a ve kterém se budeme často a rádi potkávat,“ poděkoval primátor města Mostu Jan Paparega lidem, kteří městu pomohli k získání nadační podpory.

Po podpisu smlouvy bude zahájena příprava architektonické soutěže. V lednu město plánuje provést finální průzkum, který bude zjišťovat potřeby a přání budoucích uživatelů parku. Zapojí se také děti a mládež výtvarnou soutěží, ve které budou malovat ideální dětské hřiště nebo místo pro teenagery, které by se jim líbilo v parku. To vše pak bude spolu s podněty, které se podařilo sesbírat od roku 2016 sloužit jako podklad pro architektonickou soutěž. Po vyhodnocení architektonické soutěže a zveřejnění výsledků bude následovat zpracování projektové dokumentace a bude vybrán dodavatel stavby. Dále bude následovat realizace stavby, tedy stavební a vegetační úpravy parku. V dalších letech je pak nezbytná údržba parku a jeho rozvoj.

Veřejnost bude do projektu průběžně zapojována po celou dobu realizace až po slavnostní otevření parku. Toho by se mohli mostečtí obyvatelé dočkat v roce 2022.

  • Veronika Loucká
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru