Lidé snědli část polského kuřecího se salmonelou. Nikdo se pravděpodobně nenakazil
Část kuřecího masa lidé zkonzumovali. Ilustrační foto: e-deniky.cz
Most

Ústecký kraj – Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem v souhrnné zprávě k aktuální epidemiologické situaci v kraji informovala i o přehledu průjmových onemocnění. Odhalená dodávka kuřecího masa s nálezem salmonely, které se částečně dostalo k odběratelům, se do statistik naštěstí nepromítla.

V předchozích dvou týdnech informovala v médiích Státní veterinární správa (SVS) o záchytu dodávek kuřecího masa z Polska, ve kterém byla laboratorně zjištěna baktérie salmonela. Právě tato baktérie způsobuje u lidí průjmové onemocnění se zvracením. Rizikové zásilky kuřecího masa byly zachyceny ve skladu v Lounech, odkud měly být distribuovány k různým odběratelům na území Ústeckého kraje. Většinou šlo o restaurace a velké jídelny. 

Část kuřecího masa byla zkonzumována, větší část rizikových dodávek se ale podařilo pracovníkům SVS pozastavit a vyřadit z distribuce.

„Na výskytu průjmových onemocnění v Ústeckém kraji se tyto rizikové dodávky kuřecího masa neprojevily. Počty hlášených průjmových onemocnění jsou v posledních několika týdnech stále nízké. Mezi zjištěnými patogeny dominuje spíše kampylobakter, salmonelózy se vyskytly jen ojediněle a u žádného z hlášených onemocnění nebyla zjištěna konzumace rizikového kuřecího masa,“ uvedla Krajská hygienická stanice Ústí nad Labem.

Situaci hygienici stále sledují. Vhodná tepelná úprava snižuje riziko onemocnění. Je pravděpodobné, že se tak podařilo salmonely při přípravě pokrmů zničit.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru