Jak bude o víkendu? Sobotu ovládnou tropy, neděle bude jiná
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Pátek 14. června Česká republika v podstatě stráví mezi dvěma tlakovými útvary. Jedním je tlaková níže se středem nad Alpami a jižním Německem, druhým pak tlaková výše s centrem nad Baltským mořem a severním Polskem. Takovéhle rozmístění tlakových polí, vzhledem k roční době, může skončit jen jednou věcí – po čtvrtečním ochlazení, jež donesla studená fronta, se k nám znovu vrátí tropy. Nejvyšší odpolední teploty se konkrétně budou pohybovat okolo 26 až 30 °C. Po většinu dne bude slunečno, k večeru a večer se ale nejspíše zatáhne vysokou oblačností. Srážky žádné.

V sobotu 15. června se střed zmíněné oblasti nižšího tlaku vzduchu postupně přesune nad Severní moře, což přispěje k tomu, že do srdce Evropy následně pronikne chladnější oceánský vzduch. Před tím však vyvrcholí příliv teplého vzduchu, a proto se sobotní nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat až okolo 35 °C. Avšak jen ojediněle, navíc v nížinách ve středních Čechách a na Moravě, na Mostecku se rtuť teploměru zastaví na hodnotách okolo 28 až 32 °C. Ráno v minimu kolem 20 až 16 °C, je tedy reálné, že se některé části Mostecka dočkají první tropické noci roku 2019 (za tropickou noc považujeme v případě, že teplota neklesne pod 20,0 °C). Do oběda bude vesměs slunečno, pomineme-li oblaka vysokého patra, ostatně po obědě také, tam se ale teoreticky může objevit bouřka.

V neděli 16. června již bude mít hlavní slovo atlantické proudění. To znamená převážně velkou oblačnost, v noci, ráno a dopoledne nejspíše srážkami, ať už v podobě bouřek anebo deště, v průběhu odpoledne mraků ubude. Nejvyšší odpolední teploty okolo příjemných 20 až 24 °C, ráno v minimu kolem 18 až 14 °C.

Pondělí 17. června by mělo nabídnout denní maxima okolo 23 až 27 °C, ráno v minimu hodnoty kolem 14 až 10 °C. Srážky díky vlivu tlakové výše nepravděpodobné, zato sluneční paprsky ano. Sečteno a podtrženo sympatický letní den. (soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru