V domech na Mostecku se objevují přemnožení rusi domácí, škodí jídlu a přenášejí nemoci
Ilustrační foto
Most

Mostecko – Dezinsekční postřik provádějí v těchto dnech odborné firmy v některých mosteckých domech. Objevil se tam totiž rus domácí, švábovitý hmyz, který může přenášet původce některých infekčních onemocnění.

Dospělý rus je 1-1,5 cm velký lezoucí hnědý hmyz s nápadnými tykadly. Rus domácí je převážně noční živočich, který přes den vyhledává úkryt na teplých a vlhkých místech, nejlépe v blízkosti zdroje potravy. Zde přebývá ve štěrbinách, při masivním zamoření pak lze tento hmyz pozorovat i ve dne. Dospělá samička klade pouzdra s vajíčky, ze kterých se po cca měsíci líhnou nymfy, které po dalším měsíci dospívají. Význam tohoto členovce spočívá v znehodnocení napadených potravin, riziku přenosu původců infekčních onemocnění – např. salmonel a produkci alergenů. Letní období s vyšší průměrnou teplotou je optimální pro množení a šíření tohoto hmyzu a může vést k jeho lokálnímu přemnožení.

Na nutnost dezinsekce v případě přemnožení rusů upozorňuje v tuto dobu zároveň také Krajská hygienická stanice. „Speciální ochranná dezinsekce se v případě rusa domácího provádí ihned při zjištění výskytu. V souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví může speciální dezinsekční zásah provést pouze odborně způsobilá firma nebo osoba, která má platné osvědčení o odborné způsobilosti vydané Krajskou hygienickou stanicí. Součástí zásahu vždy musí být zhodnocení výskytu před a po zásahu a o každém zásahu odborná firma vyhotoví a předá protokol. Na základě vyhodnocení pak bude rozhodnuto o případném opakování zásahu,“ vysvětluje Eva Patrasová, vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje.



Nedílnou součástí zásahu, nutnou pro jeho úspěšnost, je provedení úklidu v nemovitosti i jejím okolí. Nutné je zejména odstranit možné zdroje potravy - zajistit vhodnou likvidaci zbytků jídel, odvoz odpadků, obalů, celkový úklid nemovitosti. Vhodné je rovněž zamezení vniku hmyzu do nemovitosti utěsněním otvorů a škvír, zejména v přízemní a sklepní části nemovitosti.

Speciální ochrannou dezinsekci je povinen v případě potřeby zajistit v případě obytných místností (byty, bytové domy), pobytových místností a nebytových prostor nesloužících k podnikání vlastník nemovitosti nebo společenství vlastníků. V případě provozoven má tuto povinnost provozující fyzická nebo právnická osoba.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru