FOTO DNE: Rypadlo začalo hrabat hned vedle silnice pod Resslem
Velkostroj na Slatinické výsypce. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Poměrně neobvyklý pohled se nyní skýtá řidičům, kteří projíždějí silnicí z Bylan do Komořan. Kousek od silnice je nyní vidět rypadlo, které už několik let těží skrývku na Slatinické výsypce. Dosud bylo schované za valem, nyní už jeho kus odstranilo.

Připravuje tak oblast na budoucí těžbu uhlí pod produktovody, kvůli kterým zde zůstal nevytěžený pilíř. Jde o místo mezi vrchem Ressl a lomem Vršany.

Jde o stroj s označením K800B.12/K-54. Zvláštností je, že se skrývka nesype na dopravníkové pásy, ale do vagonů. Zvláštní lokomotivy potom posouvají koleje do stran, jak je třeba podle pohybu rypadla.

Velkostroj není žádný mladík, vyrobený byl už v roce 1967, prošel ale za tu dobu čtyřmi zásadními rekonstrukcemi. A ještě něco pro technologické nadšence: Průměr kolesa je větší než tři metry. Najdete na něm deset korečků, z nichž každý pojme 0,8 metru krychlového. Stroj je dlouhý 75 metrů a vysoký 31 metrů. Hmotnost činí 1400 tun a při pohybu vyvine rychlost čtyři metry za minutu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru