Krajská zdravotní letos podpoří interními granty deset projektů
Ilustrační foto: Pixabay.com
Most

Ústecký kraj - Deset z jedenácti přihlášených projektů uspělo v grantové soutěži v rámci Interní grantové podpory vědecké, výzkumné a inovační činnosti zaměstnanců Krajské zdravotní, a. s., pro rok 2019.

Soutěž vyhlásil generální ředitel společnosti po předchozím schválení představenstvem 29. 3. 2019, na podání žádosti měli zájemci rovný měsíc. Zhodnocení návrhů projektů provedla Interní grantová komise Krajské zdravotní, a. s., ve spolupráci s pracovišti odpovědnými za hodnocení formálních náležitostí projektů a ekonomické hodnocení žádostí.

„Předpokladem pro zařazení do soutěže bylo předložení maximálně dvouletého grantového projektu v souladu s pravidly Interní grantové podpory vědecké, výzkumné a inovační činnosti zaměstnanců Krajské zdravotní, a. s. Bylo možné předkládat žádosti na nové i pokračovací projekty. Financování 6. kola interní grantové soutěže je dle schváleného finančního plánu zajištěno z vlastních zdrojů společnosti. Zahájení řešení vybraných projektů bylo 22. července 2019 a ukončení projektů nejpozději do 21. července 2021. Alokace výzvy byla tři miliony Kč, maximální výše rozpočtu jednoho projektu 500 000 Kč včetně DPH. V dalším období bude možné předkládat i žádosti na pokračovací projekty,“ vysvětlil generální ředitel Krajské zdravotní, a. s., Ing. Petr Fiala.

Souhrnný rozpočet projektů doporučených komisí k podpoře představuje 2 978 142 Kč. Jeden projekt navrhla komise nepodpořit k financování z důvodu nesplnění požadavků na výzkum.

Vědecko-výzkumné práce doporučené k podpoře jsou zaměřeny na vybraná badatelsky a společensky závažná témata z neurochirurgie, neurologie, ORL a chirurgie hlavy a krku, úrazové chirurgie, dětského lékařství, neonatologie, lékařské genetiky, infekčního lékařství, ošetřovatelství a dalších oborů.

Stěžejní aktivity se týkají mimo jiné výzkumu efektu chirurgické terapie syndromu spánkové apnoe u pacientů léčených neinvazivní ventilací, nefarmakologického tlumení bolesti při odběru krve ze žíly u předškolních a školních dětí v ambulantní praxi, identifikace faktorů ovlivňujících klinický výsledek u pacientů s akutní ischemickou cévní mozkovou příhodou léčených mechanickou trombektomií, využití cíleného sekvenování nové generace u pacientů s mentální retardací a vrozenými vývojovými vadami, nové metody laboratorní diagnostiky lymeské borreliózy, objektivní kinetické a 3D kinematické analýzy změn pohybových vzorců chůze po spondylochirurgických výkonech – II. část, cirkulujících endometriálních buněk v diagnostice a léčbě hrudní endometriózy, endoskopické laváže intraventrikulárního krvácení novorozenců, auxetického humerálního hřebu, experimentálního modelu studia zánětlivých změn u intrakraniálních aneuryzmat.

Předsedou pětičlenné grantové komise je prof. MUDr. Martin Sameš, CSc., který je zároveň předsedou Vědecké rady KZ a přednostou Neurochirurgické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. Dalšími členy grantové komise jsou doc. PhDr. Zdeněk Havel, CSc. (externí člen), RNDr. Karel Hrach, Ph.D. (externí člen), MUDr. Josef Liehne a Ing. Martin Zeman. „Celkově grantová komise konstatuje vysokou úroveň výstupů dokončených projektů. Potvrdilo se, že původně nastavená roční lhůta v 1. kole nebyla pro řešení projektů přiměřená, což se projevilo udělovanými výjimkami pro dodatečné dodání publikačních výstupů. Od 2. kola byla doba řešení projektů prodloužena na dva roky. Dokončené projekty přinesly nejenom hodnotné vědecko-výzkumné výstupy, ale byly okamžitým přínosem i pro medicínskou praxi Krajské zdravotní a vytvořily předpoklady pro partnerskou spolupráci s renomovanými pracovišti a vědci a pro řešení dalších projektů financovaných z vnějších zdrojů. Řada projektů je zároveň součástí doktorandské přípravy lékařů Krajské zdravotní nebo přípravou pro jejich habilitační řízení,“ uvedl profesor Sameš.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru