OBRAZEM: Před mosteckou knihovnou protestovali lidé proti jejímu stěhování
Protest před mosteckou knihovnou. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Několik desítek lidí se v úterý v podvečer sešlo u mostecké knihovny, aby vyjádřilo svůj nesouhlas s jejím budoucím stěhováním do zrekonstruované budovy Repre v centru města.

Demonstrující při poklidném protestu vyslovovali především obavy o budoucnost opuštěné budovy knihovny po jejím přestěhování. Zastupitel Adam Komenda ale kritizoval také to, že lidé údajně o plánu na stěhování nevěděli a nemohli se tak k němu vyjádřit či o něm třeba hlasovat v anketě. "Město mělo více informovat," prohlásil před skupinou zhruba padesáti až šedesáti přihlížejících.

Magistrát ale o záměrech přestěhovat knihovnu z chátrající stavby hovoří už několik let. Most se otázkou stěhování zabývá od začátku roku 2016 a několikrát od té doby o stěhování informoval. Přečíst si o tom můžete například v našem článku z května roku 2016 zde.

„Přestěhování knihovny do nových prostor Repre z mnoha důvodů vítám. Řada knihoven v naší zemi by byla velmi ráda, pokud by jí její zřizovatel věnoval takovou péči, jako vedení města Mostu té své. Která knihovna má to štěstí, že ji přestěhují do centra města, do velké moderní budovy s novými technologiemi? Je přece skvělé, že přednost přestěhovat se do Repre získala právě knihovna a ne jiná instituce. Jinde mají knihovny rozpočty velmi skromné a na rekonstrukci budou čekat mnoho let. Té naší se poštěstí, aby se o ní tolik na veřejnosti mluvilo, aby o ní byl takový zájem,“ zdůrazňuje ředitel Městské knihovny Most Petr Petrik.

A co bude s budovou současné knihovny po jejím stěhování? "Vážně se obáváme, že nebude využita a bude chátrat," prohlásil Adam Komenda. „Otázkou, co s objektem současné knihovny se od počátku tohoto konceptu zabýváme, ale v současné době na ni ještě není jednoznačná odpověď. Budeme se snažit najít řešení, jak budovu zachovat a využívat pro potřeby občanů města. Možností je i prodej budovy, kdy by v kupní smlouvě byl pevně zakotven účel jejího využívání. Její využití je svým charakterem a umístěním vhodné například pro vzdělávání, kulturu, případně administrativu (formou prodeje či pronájmu) při zachování architektonických hodnot objektu,“ uvedl primátor Mostu Jan Paparega.

Rekonstrukce současné budovy knihovny z osmdesátých let by si vyžádala téměř 400 milionů korun. Stavebně je zastaralá a energeticky je její provoz velmi náročný. Některými místy ve střeše stále zatéká, stejně jako do suterénu. Každou chvíli se řeší drobné či větší problémy s rozvody elektřiny a vody. Budova není ani "přátelská" k handicapovaným lidem. Nebyla pro ně navržena.

Město Most má již v současné chvíli zpracovanou projektovou dokumentaci v hodnotě 20 milionů korun na rekonstrukci Repre. To se má stát novým centrem kultury v Mostě a oživit jeho centrum. Vedle knihovny zde najde dále útočiště planetárium, moderní sál s kvalitním technickým vybavením, restaurace či kavárna.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru