Na Mostecko se žene pozůstatek tropické bouře Sebastien, přinese citelnou změnu
Ilustrační foto: CC0
Most

Most - Řečeno slovy klasika: To je hnus, velebnosti. Bavíme se samozřejmě o dění za okny. Uplynulé dny, a že jich už bylo docela dost, se nesly ve znamení ryze podzimního, respektive ponurého počasí, extrémně chudého na sluneční paprsky a nanejvýše nudného ve smyslu teplot. Ty se v nížinách prakticky nepřetržitě držely v rozmezí 7 až 8 °C, ve středních (400 až 600 m n. m.) a vysokých (600 až 800 m n. m.) polohách se pohybovaly nejčastěji mezi 3 až 6 °C. Na vrcholcích Krušných hor byly počasové poměry živější, lépe definováno nepříliš normální. Například na Klínovci se v pondělí 25. listopadu rtuť teploměru vyšplhala až na 12 °C. Ach ta inverze...

Nicméně s inverzí bude zanedlouho konec. Před týdnem se totiž nedaleko Malých Antil, východní brány Karibiku, zformovala tropická bouře Sebastien. Jeden by si nyní mohl pomyslet, že pro nás, kdo žijeme ve střední Evropě, je toto naprosto nepodstatné. No zpočátku bylo, jenže pak si soudruh Sebastien usmyslil, že by se rád podíval do Evropy. Neváhal a v průběhu pondělního večera se už nacházel nad Keltským mořem (to leží hned pod Britskými ostrovy, nad Biskajským zálivem). A protože není ze staré školy, prubnul možnosti evropského kontinentu a narazil na Most!

Konec legrace, co s sebou přinese Sebastien? A hlavně kdy?

Úterý 26. listopadu:

Také druhý den pracovního týdne zůstane v zajetých kolejích, což znamená, že do našich končin bude nadále pozvolna proudit teplý vzduch od jihu, hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry. Čili co lze očekávat? To, co dosud, správně. Takže od rána až do večera zataženo nízkou inverzní oblačností, beze srážek. Nejvyšší denní teploty okolo 7 °C.

Středa 27. listopadu:

Uprostřed pracovního týdne se již začne rýsovat změna, avšak pouze v předpovědních modelech. V praxi pořád ta samá písnička, to jest nízká inverzní oblačnost a... Nic víc. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 °C, ráno v minimu kolem 5 °C. Je pravda, že existují určité šance na to, že se stratus během dne rozpustí, ale jsou dosti malé. Ale někdy stačí i málo. Tak uvidíme, třeba se poštěstí...

Čtvrtek 28. listopadu:

Střed poměrně hluboké tlakové níže, kdysi tropické bouře Sebastien, se z jižního Severního moře přemístí nad jižní Skandinávii, v důsledku čehož do západní a střední Evropy začne pronikat chladnější, původem polární vzduch. Severní proudění však ještě zesílí, ale až o víkendu, který otevře adventní čas. Ve čtvrtek bude příliv původem arktického vzduchu slabý a navíc nepřímý, tím je myšleno přes Francii a hlavně Německo. Nízká oblačnost se rozpustí, avšak nahradí ji jiná, ve výsledku proto žádná změna (zataženo, zataženo, zataženo). Počínaje ránem nepřekvapí přeháňky, ve všech polohách dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, ráno v minimu kolem 7 až 3 °C.

Jak moc silné víkendové ochlazení bude a zda se na 1. adventní neděli dočkáme sněhových vloček, to si povíme příště. (soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru