Zlom v počasí: Přijde ledová sprcha, ochladí se o 15 stupňů!
Na čas se vrátí zima, nejspíš i se sněžením. Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Po nadprůměrně teplých posledních dnech astronomické zimy, kdy pomalu padla letošní první dvacítka, spolu s astronomickým jarem dorazí prudké ochlazení, které nejen do hor vrátí sněhové vločky.

Velmi teplé počasí začalo společně s karanténou, tedy v pondělí 16. března, které do západních Čech přineslo až plus minus 17 °C. Avšak zatímco karanténa, potažmo pandemie koronaviru ani zdaleka nekončí, s velice teplým počasím bude třeba se rozloučit. Fakticky vyvrcholilo čtvrtkem 19. března, kdy napříč celým Českem rtuť teploměru stoupala do rozmezí 15 až 20 °C, na některých místech dokonce pokořila hranici 21 °C. V Ústeckém kraji k nejteplejším místům patřila města Most a Žatec, která se dočkala 19 °C. Celkem příjemně bylo i na střeše Českého středohoří, kde se teplota zastavila na 14,3 °C. Milešovka nicméně pamatuje ještě teplejší 19. březny, v roce 1990 v tento den hlásila až 17,6 °C.

Zpět do budoucnosti:

PÁTEK 20. BŘEZNA

V průběhu pátečního dne se nad jižní Norsko od západu nasune střed rozsáhlé tlakové výše, což, jak se později ukáže, bude mít zásadní dopad i pro Česko. Konec pracovního týdne se nicméně ještě ponese v dozvuku teplé vlny, a proto většina republiky zaznamená 14 až 18 °C, sem tam více. Se sluncem to již bude horší, na obloze totiž pobude nejeden mrak. Počínaje odpolednem v Krušných horách nepřekvapí přeháňky, jinak beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C.

SOBOTA 21. BŘEZNA

Pokud se pravidelně díváte na družicové snímky, dozajista Vám neunikl pás oblačnosti, zpočátku mezi Britskými ostrovy, Dánskem a Pobaltím, který se zvolna posouval k jihu. Šlo o frontální rozhraní, oddělující teplý vzduch na jihu od studeného na severu. V noci na sobotu toto frontální rozhraní vtrhne do českého vzdušného prostoru a dá sbohem teplu. Až do večerních hodin, kdy se vyčasí na jasno, bude oblačno až zataženo se srážkami v podobě sněhových přeháněk/sněžení, to samozřejmě na horách, v nižších nadmořských výškách půjde převážně o déšť/déšť se sněhem. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

NEDĚLE 22. BŘEZNA

Nad Českou republiku se nasune jižní okraj mohutné tlakové výše se středem kdesi nad Skandinávií. Do pozdního jitra lze očekávat minimum oblačnosti a tím pádem maximum hvězd (a Muskových satelitů...), poté se však od severovýchodu přechodně „odčasí“ na polojasno až oblačno. V Krkonoších, Orlických horách a Hrubém Jeseníku se vyskytnou četné sněhánky, Ústecké kraj zůstane srážkami nepolíben (to neznamená, že se k nám nějaká slabá sněhová přeháňka zatoulat nemůže). K večeru/večer vyjasňování. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, ráno v minimu kolem -2 až -6 °C.

PONDĚLÍ 23. BŘEZNA (SVĚTOVÝ DEN METEOROLOGIE)

Beze změny – rouška kam se podíváš, hospoda tam nezavítáš a k tomu chladnější severovýchodní anticyklonální proudění. Sečteno a podtrženo: Slunečno, resp. bezoblačná obloha od půlnoci do půlnoci, ranní minima kolem -3 až -7 °C a denní maxima okolo 1 až 5 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru