Správa železnic připravuje kompletní rekonstrukci nádražní budovy v Bílině
Nádražní budova v Bílině. Foto: Oldřich Hájek
Most

Bílina - Nové interiéry i zevnějšech. Správa železnic představila, jak chce naložit s nádražní budovou v Bílině. Do jejích oprav vloží přes padesát milionů korun.

Správa železnic projednala v Centrální komisi Ministerstva dopravy od začátku letošního roku již osm návrhů na rekonstrukce nádražních budov za téměř 376 milionů korun. Centrální komise posoudila záměry jednotlivých projektů a dala zelenou k jejich realizaci. Cestující se tak mohou těšit nejen na zvýšení komfortu cestování a nové zázemí pro čekání na vlak, ale i příjemnější okolí, bezbariérový přístup na nádraží nebo nové parkovací plochy.

Po schválení záměru projektu Ministerstvem dopravy může Správa železnic pokračovat v přípravě rekonstrukcí. K dalším krokům předcházejícím samotným stavbám bude patřit zpracování projektu stavby, získání stavebního povolení a vyhlášení veřejné zakázky na zhotovitele prací. Na rekonstrukce nebo novostavby výpravních budov včetně jejich okolí se mohou těšit v Aši, Chodově, Bílině, Bečově nad Teplou, Světlé nad Sázavou, Dětřichově nad Bystřicí, Valšově či Moravském Berouně.

V Bílině se jedná o kompletní rekonstrukci výpravní budovy pro její budoucí optimální využití při zachování současných stavebních dispozic. Objekt bude dodatečně zateplen, dostane novou střechu a stejně tak rozvody všech instalací.

Velmi nákladné ale bude provedení hydroizolace spodní stavby budovy, kdy bude nutné odtěžit významnou část zeminy. Budovu čeká také úplná rekonstrukce interiéru, pro cestující zde budou vybudovány bezbariérové toalety a také bezbariérový vstup do podchodu k nástupištím.

Koncept projektu počítá s využitím budovy stávajícími nájemci v jednom jejím křídle. Druhé křídlo pak bude dispozičně upraveno pro komerční nájemce, kteří zde budou poskytovat služby cestujícím, například drobné občerstvení nebo prodej tisku.

Předpokládány termín rekonstrukce je mezi lety 2021 a 2022, odhadované náklady pak činí 54 milionů korun.

Budova mosteckého nádraží projde obnovou později. Nyní podstoupila nutné opravy alespoň střecha.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru