Pandemie zastavila výrobu v Koitu. Lidé zůstanou doma v částečné nezaměstanosti
Zdroj: Koito.co.jp
Most

Žatec - Vláda ČR vyhlásila podporu pouze těm podnikatelským subjektům, které musely přerušit svou činnost přímo z důvodu karantény nebo z důvodu nařízení vlády. Tyto podniky platí zaměstnancům 100% jejich mzdy, 80% z toho budou zpětně dostávat od vlády.

Společnost Koito musela odstavit výrobu z důvodu, že není schopna přidělovat zaměstnancům práci, protože nemá odbyt svých výrobků. Jedná se tedy o důvod jinak kvalifikovaný v zákoníku práce a tomu odpovídá i jiné podmínky pro náhradu mzdy. Společnost informovala, že minimálně v prvních dvou týdnech bude platit 70%, celé je placeno z firemních peněz a žádnou podporu státu nedostane.

Dočasné přerušení výrobních procesů je očekáváno od středy 25. března od 6 hodin. Předpokládaná doba odstávky je do 5. dubna 2020. Zaměstnanci po tuto dobu zůstanou doma v režimu „částečné nezaměstnanosti". Veškeré pohovory a nástupy jsou v tuto chvíli odloženy.

Základní instrukce pro zaměstnance, kteří budou v režimu „částečné nezaměstnanosti“ z důvodu dočasného přerušení odbytu vlivem koronavirové infekce:

  • Sledujte zpravodajství (televize, rozhlas, internet) a řiďte se všemi vládními nařízeními, která budou zveřejněna.
  • Sledujte (v rámci možností) facebook Koito Czech s.r.o., kde bude společnost zveřejňovat aktuální informace.
  • Nadále budou využívány hromadné SMS pro informování zaměstnanců o vývoji situace, a především pak o nájezdu výroby. Očekávané trvání odstavení výroby je do 5.4.2020. Pokud by zákazníci společnosti začali výrobu 6.4.2020 (jak řada z nich předpokládá), výroba v Koitu by se patrně rozjela již v pátek 3.4.2020.
  • V případě neodkladných dotazů týkajících se pracovních záležitostí se mezi 8:30 a 15:00 můžete obracet na telefonní číslo 415 930 121. Nicméně pokud to nebude nutné, nevolejte zbytečně.
  • V provozu zůstává zaměstnanecká Help Linka, která může účinně pomoci například v případě, že byste měli nějaký finanční, psychický nebo jiný osobní problém. K dispozici je ve středu mezi 10:00-14:00 na telefonním čísle 774 770 045.
  • Režim „částečné nezaměstnanosti“ není dovolená na zotavenou, zaměstnanec musí být připraven opět nastoupit do práce v době, která by jinak byla jeho obvyklou pracovní směnou. Upozorněni budete alespoň den předem.
  • Náhrada mzdy za dobu částečné nezaměstnanosti je 70% průměrné mzdy. Tato úroveň je platná pro období do 5.4.2020. Pokud by stávající situace trvala déle a úroveň odměny se změnila, budou o tom zaměstanci informováni.
  • V případě, že budete v kontaktu s kolegy, neváhejte sdílet obdržené informace i s nimi, je lépe mít informaci dvakrát než vůbec.

 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru