Letní až tropické počasí bude pokračovat, doprovodí ho ale bouřky
V Mostě v pondělí odpoledne napršelo až dvacet litrů vody na metr čtvereční. Poznali to i řidiči. Foto: čtenář
Most

Ústecký kraj - Po slunečném a velmi horkém, tzv. supertropickém víkendu, kdy nejvyšší odpolední teploty atakovaly pětatřicetistupňovou hranici, v pondělí dorazila bouřková mračna a spolu s nimi ochlazení. Avšak jen přechodné, způsobené sestupnými proudy bouřkových mračen. Výhledově se žádné výrazné ochlazení nechystá. Tak trochu tropickému létu se u nás zkrátka zalíbilo.

V sobotu 35 °C naměřili v Doksanech nedaleko Litoměřic/Lovosic, přesně 35,0 °C, které se díky tomu staly nejteplejším místem celého Česka. V neděli Doksany vystřídal Most, stanice meteorologické observatoře v Kopistech zaznamenala teplotní maximum 35,5 °C. Jinde v Česku takové vedro nebylo, druhé místo s 35,1 °C obsadily Doksany a třetí Ústí nad Labem (Vaňov), a to s rovnými 35 °C. Rekordy navzdory tomu nepadaly, před pěti lety totiž bylo ještě o 2 až 4 °C tepleji.

Pondělní odpoledne bylo oproti tomu nedělnímu podstatně chladnější, kvůli bouřkám doprovázeným přívalovými srážkami. Například v Libochovicích, které leží mezi městy Louny a Roudnice nad Labem, za hodinu spadlo 44 mm srážek, což znamená, že na metr čtvereční napršelo 44 litrů vody. Šlo o nejextrémnější hodinový úhrn nejen v rámci severozápadních Čech, ale i celé republiky. Liják se prohnal mimo jiné Mostem. Přímo ve městě za půl hodiny napršelo takřka 20 litrů vody na metr čtvereční, v Kopistech jen 3 litry.

A co dál?

ÚTERÝ 11. SRPNA

Nad severní Evropou, přesněji definováno nad Botnickým zálivem, se bude nadále udržovat střed tlakové výše, která svým jižním okrajem bude zasahovat do středoevropského vzdušného prostoru. Bohužel společně s mělkou tlakovou níží se středem kdesi nad Francií, a tak obloha nebude tolik modrá jako ve dnech 8. a 9. srpna. Opět je nutné počítat se vznikem kumulů a kumulonimbů, tzn. bouřek. Odpoledne v maximu 27 až 30 °C, ráno v minimu 19 až 16 °C.

STŘEDA 12. SRPNA

Srdce výše zmíněné oblasti vysokého tlaku vzduchu se posune více na jih, konkrétně nad Baltské moře, v důsledku čehož zesílí vliv této oblasti vysokého tlaku vzduchu v českém vzdušném prostoru. Což znamená, že ubude oblačnosti, výrazně. Noc, ráno a více méně i dopoledne proběhne ve znamení jasné až skoro jasné oblohy, poté nepřekvapí pár stratokumulů a kumulů, nicméně pravděpodobnost, že se na návštěvu staví bouřka, je v podstatě nulová. Odpoledne v maximu 28 až 31 °C, ráno v minimu 18 až 15 °C.

ČTVRTEK 13. SRPNA

Předposlední den pracovního týdne si rozdělí dva tlakové útvary. Cyklóna nad západní Evropou a anticyklóna nad Evropou východní. Teploty zůstanou vysoko, odpoledne v maximu okolo třicítky, ráno v minimu kolem osmnáctky (v nížinách, v civilizaci, rozumíme si). K tomu převážně jasno až polojasno, později odpoledne, k večeru a večer s bouřkami.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru