Ústecký kraj v pátek zasype sníh, nejnižších poloh nevyjímaje!
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Chvíli to vypadalo, že nadcházející víkend, tedy poslední lednové dny, doprovodí jarní počasí s teplotami nad hranicí deseti stupňů Celsia. Nestane se tak. Naopak, dočkáme se jak sněhových vloček, tak teplot pod bodem mrazu. A to i dole v nížině. Plánujete-li vyrazit za zimní idylkou do hor, nezapomeňte, že jsme příslušníci druhu jménem Homo sapiens (Člověk moudrý), nikoli Hylochoerus (Prase pralesní).

Co nás (pravděpodobně) potká a nemine:

Pátek 29. ledna: Od půlnoci do půlnoci oblačno až zataženo, spíše to druhé. Prostě mraků jaxviňa. Počínaje pozdním ránem a konče odpolednem, nejspíše také pozdním, mraky budou postupně celý Ústecký kraj (od západu k východu) zásobovat srážkami, výhradně ve formě sněhu. Teploty v hladině 850 hPa (ve výšce asi 1,5 km) budou sice na hraně, ale vzhledem k roční době řekněme na dobré straně hrany, tzn. decentně pod nulou. Čili z mraků budou vypadávat sněhové vločky. A protože i v polohách pod 400, 300, 200 m n. m. bude okolo nuly, doplují až na zem. Sněžení bude na nějaký čas husté, a tak sníh pokryje všechno a všude. Bohužel, vzápětí k nám, hlavně do západní části Ústeckého kraje, přechodně pronikne teplejší vzduch. Po západu slunce teploty zamíří k hodnotám okolo 2 až 4 °C, ve východní části Ústeckého kraje k hodnotám okolo 1 až 2 °C. Zlehka nad nulu teploty zamíří i na horách, ale k žádné velké ztrátě nedojde, co se sněhu týče.

Sobota 30. ledna: V nočních a ranních hodinách relativně teplo, okolo 2 až 4 °C, ojediněle až 5 °C, avšak dopoledne od severu dorazí fronta a spolu s ní chladný vzduch. Ve Šluknovském výběžku a na Děčínsku teploty klesnou pod nulu, k hodnotám kolem -1 až -3 °C, takže odpoledne bude mrazivé, dále na západě se mráz ujme vlády až v době, kdy slunce půjde spát. Ochlazení doprovodí sněžení, především ve zmíněném Šluknovském výběžku a na Děčínsku. Jinými slovy se může stát, že v pátek sníh napadne, vzápětí roztaje a pak znovu napadne. No nudné počasí rozhodně nebude!

Neděle 31. ledna: Během noci ubude oblačnosti, sem tam až na jasno. K ránu teploty klesnou k hodnotám kolem -3 až -5 °C, na horách naměříme mezi -6 až -10 °C. Jak bude neděle stárnou, mraky se budou nadále rozplývat a rozplývat, až zbude úplné nic! Čili podobně jako ve středu 27. ledna se dočkáme slunečních paprsků. Konečně. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 0 °C.

Pondělí 1. února: První únorový den se sluncem pošetří. Obloha bude převážně bílošedá a možná se objeví sněhánka/sněhánky, ale decentního charakteru, žádný blizard. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 0 °C, ráno v minimu kolem -3 až -6 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru