Na téměř stoletou Ventilovku přišly davy, parní stroj se potom vydal na Švestkovou dráhu
Lidé obdivují historickou parní lokomotivu. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Davy lidí obklopily v sobotu dopoledne parní lokomotivu na mosteckém vlakovém nádraží, která přijela po Švestkové dráze v rámci mimořádných prvomájových jízd.

Sobota byla na Švestkové dráze (Linka U10: Litoměřice horní nádraží – Lovosice – Most) časem pro nostalgické parní jízdy. Společnost AŽD totiž vypravila jako posilový spoj historickou soupravu taženou parní lokomotivou 431.032, které se přezdívá Ventilovka.

„Pro posilové spoje v rámci Švestkové dráhy jsme se rozhodli na základě zvýšené poptávky po osobní dopravě v den státního svátku. Pojali jsme to ale trochu netradičně zařazením historického parního vlaku, který cestující zcela jistě potěší,“ říká generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Parní lokomotiva se soupravou historických vozů se během dne otočila na Švestkové dráze dvakrát. Vodu jí na nádraží doplňovali dobrovolní hasiči.

Lokomotiva 431.032 Ventilovka je zajímavá netypickým ventilovým rozvodem páry, čemuž vděčí za svoje jméno. Stroj pochází z roku 1927. Pobere deset tisíc litrů vody a tři tuny uhlí. Vlak táhne silou sedmi set koní.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru