VIDEO: Apokalypsa na jižní Moravě! Odjely tam pomáhat stovky policistů a záchranářů z celé země
Foto: HZS Jihomoravského kraje
Most

ČR – Ministr vnitra Jan Hamáček vyhlásil stav nebezpečí pro obce Břeclav a Hodonín. Oblast ve čtvrtek pozdě odpoledne zasáhly silné bouřky a tornádo výrazně poničilo několik obcí. Jsou i oběti na životech.

V postižených oblastech pomáhají všichni dostupní policisté a sjíždí se i hlídky z nejbližšího okolí a speciální pořádková jednotka. Vyrazily tam zatím čtyři stovky posil z celé republiky. Další pojedou pravděpodobně ráno. Policisté do oblasti poslali také šest dronů a vrtulník. Úkoly policistů jsou v tuto chvíli jasné - prohledávají se trosky domů a hledají se případné zavalené osoby.

S ohledem na situaci došlo k nutné uzávěře následujících obcí pro civilní vozidla: Hodonín, Hrušky, Moravská Nová Ves, Týnec.

V noci na jih Moravy vyrazila kolona zdravotnické záchranné služby z Prahy a speciální týmy hasičů. Je připravena armáda.

V zasažených lokalitách jsou k dispozici policejní krizoví interventi. Jejich dosažitelnost zajistí jakákoliv hlídka Policie ČR.

S nabídkami pomoci mají lidé počkat a uvolnit tísňové linky.

https://www.youtube.com/watch?v=ZhvvaUxBUCY

„Situace je velmi vážná,“ hodnotí vicepremiér Jan Hamáček.

„Všichni sledujeme neuvěřitelné záběry z Hodonínska. Jsem v kontaktu s řediteli nemocnic na jižní Moravě. Jsou připraveni. Hovořil jsem i s kolegy z Rakouska. Poslali na místo 20 sanitek a 2 záchranné vrtulníky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Postižení mají k dispozici okamžitou mimořádnou pomoc až 58 tisíc korun. Okamžitě musí začít práce na opravě komunikací, kde je potřebné prostředky připraven bezodkladně uvolnit SFDI. Intenzivně řešíme další možnosti rychlé pomoci všem, kteří ji v těchto chvílích potřebují,“ sdělila ministryně financí Alena Schillerová. „V obcích postižených tornádem zajišťujeme mobilní týmy úřadu práce, které budou občanům vyplácet mimořádnou okamžitou pomoc až 58 tisíc korun. Úřad práce Břeclav a Hodonín jsou také připraveny,“ dodala ministryně sociálních věcí Jana Maláčová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru