Vracejí se k nám tropy! Meteorologové předpovídají, na jak dlouhou dobu
Užijte si léta, které bude panovat v následujících dnech. Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Česko v tomto měsíci, do jeho dvanáctého dne, prožilo jen jeden tropický den – v úterý 10. srpna, kdy ve Strážnici v okrese Hodonín zaznamenali 30,2 °C. Zúžíme-li Česko na Karlovarský a Ústecký kraj, tak za posledním tropickým dnem musíme do posledního červencového týdne. Kupříkladu Doksany v pondělí 26. července zaznamenaly 30,4 °C. Nedávno bylo avizováno, že s pátkem třináctého dorazí tropy a že snad v Česku chvíli potrvají. Podívejme se nyní na to, zdali se toto avízo stane realitou.

14. srpna: Sobotní den bude v režii oblasti vysokého tlaku vzduchu (které v německém Berlíně, resp. ve Svobodné univerzitě, dali jméno Elfi), nicméně s menší sabotáží ze strany oblasti nízkého tlaku vzduchu (pojmenovanou Kurt) nad Skandinávií, a to v podobě slabé, velmi slabé studené fronty. Skoro ani nestojí za zmínku. Vlastně stojí, protože přinese oblačnost. Ale jen málo, ve skutečnosti do Karlovarského a Ústeckého kraje nejméně. Déšť na 100 % žádný a s výjimkou úseku od cca 10:30 až 14:30, kdy se projeví ona studená fronta, bude jasno. Ráno hlavně na západě nepřekvapí mlhy/nízká oblačnost. Nejvyšší odpolední teploty okolo 26 až 30 °C, nejnižší ranní teploty kolem 18 až 14 °C.

15. srpna: Neděle bude nepatrně horší, alespoň z pohledu těch, kteří milují vymetenou oblohu. Od půlnoci do přibližně deváté hodiny všude, tj. od Chebu až po Varnsdorf, vymetená obloha. Poté od severozápadu přibude nejdříve vysokých, vzápětí také nízkých mraků. Avšak dešťové kapky s sebou nepřinesou. Mimo jiné proto, že na obloze stráví pouze několik hodin. Zato mrakům vysokým se nad našimi hlavami zalíbí a odpoledne, ani večer, nezmizí. Nejvyšší odpolední teploty se znovu budou pohybovat okolo 26 až 30 °C, nejnižší ranní teploty opět zamíří k hodnotám kolem 18 až 14 °C.

16. srpna: V úvodu nového týdne oblast vysokého tlaku vzduchu ustoupí dále k jihu/jihovýchodu, a tak uvolní prostor tlakovým nížím severně od českého území. A proto hned v pondělí do Česka pronikne chladnější, původem subpolární vzduch (dalo by se říci, že přímo z Islandu). Jelikož se ale cestou prohřeje, nebude ochlazení nikterak drastické. Pondělní nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 23 až 27 °C, nejnižší ranní kolem 19 až 15 °C. Místy se objeví přeháňky/bouřky, z čehož zároveň vyplývá, že se tak trochu budou honit mraky.

Předběžný výhled na období od 17. do 22. srpna je všechno jen ne tropický (a slunečný) – maxima zpočátku okolo 22 až 27 °C, následně okolo 16 až 21 °C, k tomu déšť...

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru