Stát dává v průměru 9 tisíc korun lidem, kteří čekají na práci. Někdo ale bere zadarmo i 20 tisíc!
Úřad práce. Ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Úřad práce ČR evidoval k 31. 7. 2021 celkem 272 178 uchazečů o zaměstnání, o 1 124 méně než v předchozím měsíci a o 7 495 méně než loni. Podíl nezaměstnaných osob činil 3, 7 %. To je stejně jako v předchozím měsíci. Nejhůře jsou na tom téměř tři regiony: Ústecký a Karlovarský kraj na jedné straně republiky, Moravskoslezský na druhé.

Zaměstnavatelé v ČR mají zájem o zaměstnance v dělnických profesích ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví a o pracovníky v rámci sezónních činností, zejména ve stavebnictví, v zemědělství, zahradnictví, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišné a potravinářské výrobě. V některých regionech už také téměř naplno fungují obory, jako je pohostinství, služby či doprava. Tedy obory, ve kterých došlo v uplynulých měsících ke značným hospodářským ztrátám. „Obvykle v červenci nezaměstnanost v souladu se sezonním vývojem stagnuje nebo nepatrně vzroste. Letos zůstala na stejné hodnotě jako v červnu. V tomto ročním období je často aktivita firem v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených utlumená. Oživení pracovního trhu se dá očekávat opět v září,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Nezaměstnanost v regionech

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v červenci v Ústeckém, Moravskoslezském (shodně 5,5 %) a Karlovarském (5 %) kraji. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v červenci loňského roku, což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,3 %).

Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci předchozího měsíce v okresech Pelhřimov a Rychnov nad Kněžnou (oba 1,7 %), Jindřichův Hradec, Praha-východ a Jičín (shodně 1,8 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (9 %), Most (7,1 %) a Ostrava-město (6,7 %).

1508uradprace2

Úřad práce. Ilustrační foto: CC0

Bez práce byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především uchazeči o zaměstnání se základním vzdělání a s vyučením bez maturity.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červenci celkem 78 390 uchazečů o zaměstnání, což představuje 28,8 % všech uchazečů o zaměstnání. Počet uchazečů s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně klesl o 18 789 osob.

Uchazeči v průměru pobírali 9 079 Kč měsíčně. Maximální výši podpory, tedy 20 075 Kč, pak pobíralo 3 227 (4,1 %) uchazečů o zaměstnání.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru