Na mostecké sídliště se vrátila opravená socha. Na jaře ji poničili vandalové
Usazování restaurované sochy a její dřívější podoba. Foto: město Most
Most

Most - Socha Dary přírody od Václava Kyselky je již restaurovaná a na svém místě nedaleko bloku 705 na sídlišti Liščí Vrch. Její obnova byla v plánu na letošní rok, ale ještě před samotným odvozem do ateliéru ji v březnu poničili vandalové.

Původním záměrem bylo očistit povrch sochy a fixovat praskliny v oblasti nohou, které vznikly pravděpodobně v důsledku usazování vody v horní části podstavce. Několik týdnů před odvozem do ateliéru na jaře tohoto roku byla socha ale poškozena vandalem a došlo k jejímu zřícení a odlomení několika fragmentů.

„Socha byla v restaurátorské dílně očištěna od usazenin, takzvané černé krusty z exhalací, vrstvy prachu a řas a lišejníků, a opětovně zcelena. Největší proměnou prošel omšelý podstavec. Původní, místy silně degradovaný obklad z pískovcových pásků byl nahrazen kamenným obložením většího formátu se zajímavou kresbou. Na vrchol podstavce byla instalována masivní pískovcová deska zabraňující zmiňovanému usazování vody. Zároveň soše přidala na výrazu a podpořila celkový dojem,“ sdělil Mosteckým listů Michal Vavroch, vedoucí oddělení kultury a sportu mosteckého magistrátu.

Jedná se o první zásadní obnovu díla Dary přírody od jeho vzniku v roce 1990. „Věříme, že doposud tak trochu neviditelná socha ztrácející se na pozadí přinese příjemné oživení okolního parčíku,“ věří Vavroch. Realizátorem obnovy byl Karel Kaliba, umělecký štukatér s bohatými zkušenostmi v oblasti restaurování soch.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru