I jedna chyba vás může připravit o všechny úspory! Policie varuje před praktikami vishingu také v restauracích
V rámci projektu probíhá kampaň zaměřená mimo jiné i na restaurační zařízení, kde jsou pro hosty připraveny informace formou prostírání a letáků. Foto: Policie ČR
Most

ČR - Celorepublikový projekt zaměřený na podvodné praktiky vishingu a spofingu realizují policejní preventisté také v Ústeckém kraji. Cílem projektu je informovanost občanů, neboť v poslední době přibývají případy napadení bankovních účtů.

Častým příkladem podvodného jednání je telefonát, kdy volající se představí jako pracovník banky, který zjistil napadení účtu volaného. Fiktivní bankovní úředník vystraší různými tvrzeními osobu, které volá a přiměje jí peníze z jejího účtu převést na bankovní účet, který je označený jako bezpečný.

O praktikách podvodníků, vydávajících se za pracovníky banky, ke kterým dochází v Ústeckém kraji, policisté opakovaně informovali už v dubnu. V rámci projektu probíhá kampaň zaměřená mimo jiné i na restaurační zařízení, kde jsou pro hosty připraveny informace formou prostírání a letáků.

Rady pro bezpečí vašich peněz:

  1. Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla ze své platební karty.
  2. Nereagujte na telefonní hovory, e-maily ani zprávy, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu.
  3. Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které vám bude někdo diktovat po telefonu, ani nikomu nesdělujte či nepřeposílejte potvrzovací kódy z SMS. Stejně tak nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače.
  4. Mějte aktualizovaný software a antivirus. A to i na telefonu!
  5. V případě pochybnosti vždy kontaktujte svou banku či volejte 158.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru