Testy na covid budou i od září nadále zdarma, rozhodla vláda
Foto: Vláda ČR
Most

ČR - Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 23. srpna 2021 rozhodla o zachování testů na covid-19 zdarma pro všechny pojištěnce. Až do 31. října se prodlužuje výjimka z placení DPH u respirátorů.

Kabinet dále umožnil převod dalších prostředků do oblastí postižených přírodní pohromou a schválil návrh zákona, který by měl zavést mistrovské zkoušky pro řemeslníky.

Vláda na dnešním jednání rozhodla o tom, že preventivní testy na onemocnění covid-19 budou i nadále hrazeny ze zdravotního pojištění. Všichni pojištění tak stále budou mít k dispozici jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně. Vláda zrušila mimořádná opatření, podle kterých měly být testy od 1. září zdarma pouze pro osoby mladší 18 let, ty s nedokončeným očkováním a osoby, které se očkovat nemohou ze zdravotních důvodů.

Kabinet schválil také návrh na prodloužení stávající výjimky z placení DPH u respirátorů. Dosavadní pardon ministryně financí měl skončit k 31. srpnu. Vláda ovšem pověřila místopředsedkyni vlády, aby vydala nové rozhodnutí, kterým ho prodlouží až do 31. října 2021.

Od 1. ledna 2022 by mělo dojít k zavedení mistrovské zkoušky. Ta bude sloužit k ověření toho, že řemeslníci vykonávají odbornou činnost na nejvyšší úrovni. Zkouška naváže na přerušenou tradici mistrů řemesel. Vznik mistrovské zkoušky povede ke zvýšení ochrany veřejných i privátních spotřebitelů. O zkoušku mohou žádat absolventi počátečního vzdělání po pětileté praxi v oboru. Po úspěšném absolvování obdrží uchazeči Mistrovský list. Držitelé listu získají oprávnění používat označení mistr. Během prvních pěti let se očekávají až 2 000 uchazečů ročně. Rozdat by se pak mohlo asi 1 600 mistrovských listů každý rok.

Celkem 1 miliarda korun zamíří do Jihomoravského a Ústeckého kraje jako kompenzace pro oblasti postižené přírodní pohromou. Peníze jsou určené na financování škod v rostlinné a živočišné výrobě v potravinářství. Finance do postižených oblastí uvolní kabinet z vládní rozpočtové rezervy.

Vláda souhlasila s realizací třetí fáze programu na zmírnění dopadu kůrovcové kalamity v lesích. Důvodem pro spuštění další fáze je nízká cena jehličnatého dříví z nahodilých těžeb. Ze státního rozpočtu půjde částka ve výši 2 miliardy korun. Další prostředky přijdou z peněž Evropské unie a kapitoly Ministerstva zemědělství. Celkem se tak vyčlenilo více než 12 miliard korun.

Vláda schválila Zprávu o naplňování úkolů spojených s předsednictvím ČR v Radě EU za rok 2020 a první polovinu roku 2021. Odsouhlasila postup v rámci organizačního zajištění předsednictví včetně posílení personálních kapacit. Rozhodla také o zvýšení rozpočtu v souvislosti s předsednictvím České republiky Radě Evropské unie. Navýšení rozpočtu bude ve výši 200 milionů korun. Celkem tak na organizaci předsednictví stát poskytne 1,4 miliardy korun. Více na našich stránkách.

Vláda schválila i věcný záměr zákona, který umožní transformaci Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik. Nově by ŘSD měla nahradit Správa dálnic a silnic. Cílem je zrychlení přípravy, výstavby a modernizace dopravní infrastruktury a zvýšení efektivity její správy, provozu a údržby. Přeměna má pomoci také k získání a udržení kvalifikovaných odborníků a tím k posílení konkurenceschopnosti. Toto povede k omezení outsourcingu a podnik bude moci zajišťovat odborné činnosti především za využití vlastních zaměstnanců. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva dopravy.

I další bod se týkal oblasti dopravy. Konkrétně se jedná o úpravu pracovní doby a odpočinku strojvedoucích. Od 1. ledna 2022 dojde k prodloužení minimální doby odpočinku mezi směnami ze šesti na sedm hodin, garantováno pak bude alespoň šest hodin na lůžku. Strojvedoucím se rovněž nově může prodloužit směna pouze o dobu, kdy vykonávají plánovanou režijní jízdu na konci směny, a to maximálně na 15 hodin. Změna se dotkne i tzv. dělení směn. Omezuje se maximální čas během dne, kdy lze rozdělit směnu do více částí. I zde je maximem 15 hodin. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Vláda schválila i dotační titul, určený na dofinancování zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Pro rok 2021 je vyčleněno celkem 62 milionů korun. Částka se za každé obsazené lůžko zvýší o 13 200 korun. Nově tak zařízení za obsazené lůžko obdrží 36 000 korun. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Poskytnutí 65 milionů korun Českému tenisovému svazu z vládní rozpočtové rezervy dnes schválili ministři. Finance svaz využije k organizaci mistrovství světa družstev žen v tenise, bývalý Fed Cup, které by se mělo konat v Praze.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru