S tlakovou výší Holm dorazí citelné oteplení, hory čeká obleva
Krušné hory, Mikulov - Nové Město. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Po přívalech sněhu, kdy na hřebenech hor spadlo až přes 0,7 metru sněhu, doprovázených velmi silným větrem, který měl v nárazech rychlost až 160 kilometrů za hodinu, se počasí zklidní, a to díky tlakové výši, kterou na Svobodné univerzitě v Berlíně pojmenovali Holm. Nicméně po její zadní (západní) straně do našich končin pronikne trochu teplejšího, původem středomořského vzduchu, a tak rtuť teploměru atakuje desítku s tím, že i na horách zamíří nad nulu.

Na krkonošské Labské boudě za neděli a pondělí spadlo 71 milimetrů srážek, při teplotách mezi -6 až -3 °C a poryvech o síle přes 70 kilometrů za hodinu. Na Klínovci spadlo 27 milimetrů srážek, při teplotách od -6 do -2 °C a poryvech o síle skoro 90 km/h. Zpravidla platí, že 1 milimetr srážek = 1 centimetr nového sněhu. Pondělní ráno bylo nejvíce zasněžené na šumavském Blatném vrchu, který pokrývalo 1,79 metru sněhu. Podobně na tom byla krkonošská Černá hora, na které leželo 1,59 metru sněhu, a Labská bouda, kde byla výška sněhové pokrývky 1,51 metru. U krušnohorské Rolavy bylo 0,83 metru sněhu, na severu okresu Most 0,3 metru.

Rekord 122 kilometrů za hodinu z 6. února 1984 nakonec odolal, ale jen těsně. V neděli na Milešovce foukalo rychlostí až 120 kilometrů za hodinu. Stanice v Kopistech naměřila až přes 65 kilometrů za hodinu, proto Mostecké jezero vzdáleně připomínalo moře. Chyběla jen ta sůl, vodní hladina namísto chemičky, nějaká ta (zaoceánská) loď atd. Pamatujete na předloňský 10. únor? V ten den byl na Milešovce naměřen poryv o síle až 162 kilometrů za hodinu. Pořádně bouřlivě bylo i mimo České středohoří, příkladem v Ústí nad Labem vítr v nárazech dosáhl rychlosti až 122 kilometrů za hodinu.

Tyto hodnoty teď ve čtvrtek určitě pokořeny nebudou. Jak už bylo naznačeno, tlaková výše Holm uzavře s větry mírovou smlouvu. Zato se sněhem, s tím se moc párat nebude...

8. února: Maxima okolo 3 až 7 °C, minima kolem 2 až -2 °C. Oblačnosti hodně, ale srážek poskrovnu. Což je dobře. Z pohledu hor určitě, protože kdyby srážky byly, i na Klínovci by se jednalo o déšť.

9. února: Maxima okolo 6 až 10 °C, minima kolem 6 až 2 °C. Mraků nebude úplně nejméně, nicméně trochu modré oblohy se zřejmě dočkáme. Naopak dešťových kapek či sněhových vloček nikoli.

10. února: Čtvrteční den bude celkem slunečný, v rámci možností (ráno, dopoledne a zpočátku asi i odpoledne se vyčasí, třebaže ne perfektně). Se srážkami pošetří. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 7 až 11 °C, nejnižší ranní teploty spadnout k plus minus 6 až 2 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru