KRIMIPŘÍBĚHY: Zlodějský gang prodával kradené starožitnosti pod cenou. Byly vyloupeny desítky kostelů!
Odcizené předměty. Foto zdroj: V. Dvořák
Most

Ústecký kraj – Přinášíme pokračování krimipříběhů, které nás vrátí o desítky let zpátky. Specializovaný tým Peruc se těmito případy zabýval.

ZA KRÁDEŽEMI STÁLA ORGANIZOVANÁ SKUPINA

Již v úvodu šetření jsme předpokládali rozsáhlou organizovanou trestnou činnost, a proto jsme šetření zaměřili na prokázání zločinného spolčení. Bylo nutné prokázat, kdo typuje věci, které se mají odcizit, případně odkud. Dále osoby, které provedou vloupání a krádež, osoby, které věci od nich vykoupí a se ziskem prodají a budou se podílet na organizování vývozu těchto věcí.

Z tohoto důvodu jsme byli stále ve sporu s policejním prezidiem, ti chtěli aby realizace proběhla rychle, i když v menším rozsahu, aby se policie mohla kladně prezentovat na veřejnosti. Tím jsme byli pod tlakem ze dvou stran. Proto jsme se rozhodli k částečné realizaci a vybrali jsme rodinné příslušníky jedné rozvětvené romské rodiny z Lounska a Berounska. Ti byli napojeni na námi rozpracovanou skupinu pouze přes jednu osobu, která od nich věci odebírala a vyplácela a dále prodávala našim překupníkům, pro které pracovala celá skupina.

PÁČIDLO JAKO HLAVNÍ NÁSTROJ

Pro začátek uvedu prokázaná vloupání této skupinky v severočeském kraji. Neočekávejte nějakou speciální práci odborníků. Hlavním nástrojem byla páčidla a nezájem na tom, zda poškodí další věci třeba vyšší historické hodnoty.

KRADENÉ VĚCI SE PRODÁVALY HLUBOKO POD CENOU

Jaroslav H., Rudolf H., Milan H., Milan K., se v době od 7.7.1999 do 21.8.1999 dopustili vloupání do kostela sv. Havla v obci Volevčice, okres Most, kdy po vypáčení visacího zámku a vyražení vstupních dveří vnikli do prostoru kostela, odkud odcizili z bočního rokokového oltáře 11 dřevěných sošek tzv. pomocníků o výšce cca 50 cm a 6-8 dřevěných hlaviček andílků, čímž způsobili římskokatolické církvi, farnost Bečov, okres Most, Litoměřická diecéze škodu ve výši
870.000,-Kč.

Pachatelé po vloupání odvezli věci k Robertovi H., který jim za ně vyplatil 40 000.- Kč. Ten je měl doma při domovní prohlídce. Jen si všimněte škody a vyplacené ceny pachatelům.

Tento případ je ukázkou zisků, které v té době měli překupníci těchto starožitných věcí. Proto bylo v ČR v devadesátých letech zdevastováno tolik kostelů.

2904kriminalista

Ukradená starožitnost z kostela ve Volevčicích. Foto zdroj: V. Dvořák

2904kriminalista5

Kostel ve Volevčicích, kterého se v 90. letech vykradli zloději. Foto: Oldřich Hájek

PŘÍPAD VLOUPÁNÍ V OBCI BRLOH NA LOUNSKU

V blíže neurčené době od září 1999 do 26.ledna 2000 dopustili vloupání do kostela sv. Havla v obci Brloh, okres Louny, kdy po násilném odstranění visacího zámku na vstupních dveřích vnikli do prostoru kostela a odtud odcizili ozdobné dřevořezby z oltářů a vyřezávaný svatostánek, čímž způsobili římskokatolické církvi v Lounech škodu ve výši 20.000,-Kč na odcizených věcech a 20.00 ,-Kč na poškození zařízení.

GANG ŘÁDIL I NA MOSTECKU

27.6.1999 do 30.6.1999 se zloději dopustili vloupání do kostela v obci Havraň, okres Most, kdy po násilném odstranění visacího zámku mříže a následném vypáčení vchodových dveří vnikli do prostoru kostela, odkud odcizili celkem 6 kusů mosazných svícnů, jeden kus barokního zlaceného krucifixu, jeden kus dřevěného korpusu Krista, čímž způsobili Římskokatolické farnosti se sídlem v Mostě škodu ve výši 86.000,-Kč na odcizených věcech a 15.000,-Kč na poškození dveří a mříže, celkem tedy 101.000,-Kč.

2904kriminalista2

 2904kriminalista3

Ukradené starožitnosti z kostela v Havrani. Foto zdroj: V. Dvořák

2904kriminalista6

Kostel v Havrani, který byl také tehdy vykraden. Foto zdroj: www.ouhavran.cz

Tato skupinka provedla další trestnou činnost v Středočeském kraji, konkrétně na Berounsku, kde měli rovněž příbuzné, ale o tom až příště. Zde jsme je na pokyn policejního prezidia zadrželi a byli předáni soudu.

(Napsal V. Dvořák, bývalý kriminalista a šéf Specializovaného týmu Peruc)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru