Staráte se o svého miláčka na čtyřech kolech poctivě? Nezapomínáte na žárovky?
Ilustrační foto
Most

Když jste včera večer jeli z práce, měli jste pocit, že vám světla nesvítí tak jako dříve? Pak nastal čas na výměnu žárovek. Mnoho lidí v praxi čeká, až světla přestanou svítit úplně a pak urychleně vyhledává nejbližší benzínku nebo servis. Vhodné však je měnit žárovky preventivně a nečekat na chvíli, kdy pojedete po tmě. Jak a kdy byste měli měnit žárovky a s jakými typy světel se můžete setkat?

Pozor s výměnou to nemusí být úplně jednoduché!

U současných moderních vozů je výměna žárovek stále obtížnější. Zpravidla si jednoduše poradíte s žárovkami v interiéru či SPZ, s blinkry a světlomety to pak bývá složitější.

V případně zadních světlometů je většinou možná výměna žárovek svépomocí, ale než se do ní pustíte, měli byste si být jistí, že ji zvládnete. Přístup k zadním světlometům může být z interiéru i exteriéru a vhodné je si vše nastudovat předem.

U předních světlometů je situace složitější, protože u mnoha modelů si žárovky sami prostě nevyměníte. Přístup k světlometům je totiž možný pouze ze spodu z vnitřní strany a auto je tak nutné zvednout na zvedák.

Složitost výměny žárovek závisí i na typu použité žárovky, nejméně náročná je výměna žárovek halogenových, které jednoduše zacvaknete. U xenonových je potřeba trochu zkušeností, protože používaná zapalovací svíčka během spouštění světel vytvoří impulz s napětím vyšším než 20 000 V.

I výběr správného typu žárovek může být oříškem. 

edeniky 3772

Obrázek žárovek je převzat z webu automobilovedily24.cz.

Halogenové žárovky

Nejpoužívanějším typem žárovek díky své příznivé ceně a jednoduché výměně jsou stále halogenové žárovky. Na druhou stranu tyto žárovky mají kratší životnost a jejich výkonnost postupně klesá. U halogenových žárovek se udává životnost tisíc hodin nepřetržitého svícení. Ovšem technický stav automobilu má na výdrž žárovek výrazný vliv a při výkyvech napětí dochází ke snižování životnosti žárovky.

Xenonové žárovky

Dříve byly xenonové žárovky poznávacím znamením luxusních vozů. To už dnes neplatí a xenonové žárovky jsou vysoce rozšířené. Oproti halogenovým žárovkám mají podstatně delší životnost, které se pohybuje mezi 2 500 až 5 000 hodinami, ale hlavně mají mnohem lepší svítivost. Při jízdě to poznáte na první pohled, protože žluté nevýrazné světlo, se kterým občas mžouráte na cestu u halogenových žárovek je u xenonových žárovek výrazně bílé a poskytuje mnohem lepší přehled o cestě.

LED žárovky

Nejmodernější jsou bezesporu LED žárovky, které mají nejnižší spotřebu energie, velmi dobře odolávají nárazům, a navíc je jejich životnost nejdelší. V současné legislativě jsou LED žárovky povoleny pouze v případech, že je automobil těmito světly vybaven již z výroby, případně do interiéru, či pro osvětlení interiéru. Je to škoda, vzhledem k tomu, že LED žárovky netrápí tolik výpadků, životnost se udává až 50 000 hodin a řidičům poskytují skvělý přehled o dění na silnici za snížené viditelnosti.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru