Falešný bankéř opět udeřil! Muž si přečetl varování u bitcoinmatu a poslal své peníze podvodníkovi
Varování u bitcoinmatu. Foto: Policie ČR
Most

Ústecký kraj - Ani přes opakovaná varování policie před kybernetickými útoky a další preventivní kroky se nedaří snižovat počet podvedených. Policisté neustále apelují na spoluobčany, aby byli velice opatrní při používání moderních technologií, využívání aplikací, nákupech na internetu i při telefonických hovorech. Aktuálně jsou velice časté podvody založené na principu telefonních hovorů, během kterých se volající představí jako pracovník tuzemské banky, který zjistil napadení účtu volaného a manipuluje ho k vložení peněz do virtuální měny.

"Pachatelova potencionální oběť z důvodu obav o své finanční prostředky na bankovním účtu a pod časovým nátlakem postupuje podle telefonem předávaných instrukcí pachatele. Převede finanční prostředky na jiný pachatelem určený účet, nebo je v hotovosti vybírá a následně podle telefonických pokynů volajícího fyzicky vloží do bitcoinmatu, odkud jsou peníze dále přeposílány na různé bitcoinové peněženky, kterými disponuje pachatel. Volající poškozenému tvrdí, že se jedná pouze o dočasné bezpečnostní opatření, a že finanční prostředky mu budou po vyřešení celé události navráceny, k čemuž ale nedojde," vysvětluje princip podvodu mluvčí policistů Daniel Vítek.

"Vzhledem k neustále narůstajícímu počtu podvodů v oblasti virtuálních měn jsme dokonce umístili v bezprostřední blízkosti bitcoinmatů v našem kraji upozornění, kterým chceme potencionálním obětem poskytnout informace o možném podvodném jednání a zachránit tak jejich peníze," dodává mluvčí. Veškeré snahy policistů ale bohužel ne vždy dopadnou na úrodnou půdu, jak dosvědčuje případ z minulého týdne.

edeniky 3861

Neznámý pachatel z podvrženého telefonního čísla kontaktoval poškozeného a sdělil mu, že mělo dojít ke sjednání půjčky ve výši čtvrt milionu na jeho jméno. Jakmile oslovený muž uvedl, že žádný úvěr nesjednal, tak byl „přepojen“ na bezpečnostní oddělení, kde ho přesvědčili, aby vybral všechny peníze ze svého účtu, protože se stal obětí úvěrového podvodu.

Muž pak na pobočce své banky vybral veškeré finanční prostředky, což činilo 150 tisíc korun a tyto chtěl podle instrukcí „bankéře“ vložit do bitcoinmatu v Ústí nad Labem. Ten byl ale mimo provoz, takže pachatel poškozeného telefonicky navedl na další nejbližší vkladomat v Teplicích, kam celou částku vložil a své finanční prostředky tak odeslal přímo na Bitcoin adresu v dispozici pachatele.

"Neuvěřitelné pro policisty bylo, že nám muž u výslechu potvrdil, že celý varovný text, který jsme umístili u bitcoinmatů, četl, přesto ale uvěřil falešnému bankéři a v důsledku toho přišel o své peníze," sdělil Daniel Vítek.

Více informací ke kriminalitě páchané prostřednictvím internetu a preventivní rady naleznete na následujícím odkazu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru