Rtuť v teploměrech se dá do pohybu, atakuje dvacítku!
Podzim 2022 v Krušných horách. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Slunce je mimo jiné obrovským zdrojem modrého světla. To je koneckonců důvod, proč při slunečném počasí nad sebou vidíme právě modrou (v ranních a ve večerních hodinách, v důsledku úhlu dopadu slunečního záření, nadvládu modré narušuje světlo o jiné vlnové délce). Modré barvy (jsme) si užili také před 39 lety. A k tomu i tepla. Letních 26,7 °C, tolik ukázal teploměr v Ústí nad Labem. Podobně jako v Teplicích, tam 5. října 1983 měli 26,5 °C. Letní den dále prožili v Doksanech (26,3 °C), Poděbradech (26,0 °C), Doksech (25,6 °C), hlavně však na jihu Moravy, resp. v Brodu nad Dyjí (29,0 °C). Jak moc se ohřejeme v nadcházejících dnech?

Tak moc jako v osmdesátých letech (bohužel) ne:

4. října: Maxima okolo 14 až 18 °C, minima kolem 11 až 7 °C. Do cca 15:00 velká oblačnost, potom se vyjasní. Srážky ne.

5. října: Maxima okolo 18 až 22 °C, minima kolem 10 až 6 °C. Po většinu dne (průsvitná) vysoká oblačnost. Bez srážek.

6. října: Maxima okolo 17 až 21 °C, minima kolem 13 až 9 °C. Do dopoledne malá oblačnost, pak jí na chvíli přibude. Ale nesprchne.

A co dál? Od pátku do neděle až okolo 20 °C a žádné dešťové kapky, zato sluneční paprsky rozhodně ano. V pondělí (10. října) dle aktuálního počasového plánu dorazí studená fronta a spolu s ní ochlazení.

Jinými slovy, déle až dlouhotrvající období slunečných a teplotně nadprůměrných dnů se asi konat nebude. Když už nic, tak snad alespoň vyjde počasí na úterý 25. října, kdy nastane částečné zatmění Slunce. Jak velké? U nás lehce přes 40 % (maximum bude v cca 12:15 SELČ), na severu a severovýchodě evropského Ruska až plus minus 80 % (nicméně krátce před západem slunce).

Jen tak pro zajímavost: Voyager 1, sonda, jejíž vesmírná pouť začala 5. září 1977, je momentálně 23,6 miliardy kilometrů od Země (relativně daleko za hranicí Sluneční soustavy). Z takové vzdálenosti světlo doletí k Zemi za 22 hodin. Jaké to je plout „hlubokým“ vesmírem? Co se asi Voyageru 1 honí hlavou? Pravděpodobně smysluplnější věci než lidem.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru