Most dává miliony korun do opravy památek, velká část jde do Hněvína
Hrad Hněvín. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Město Most věnuje památkám náležitou péči. Jen od roku 2017 na jejich záchranu a restaurování vynaložilo 19 milionů korun. Letos jsou do plánu oprav zahrnuty například čtyři kaple křížové cesty na Zahražanech, mezinárodní památník na hřbitově (bývalé krematorium) nebo majestátní socha lva u magistrátu.

Nejvíc peněz bylo v minulých letech vynaloženo na rekonstrukce mostecké dominanty – hradu Hněvína. Opravy se dočkaly hradby u parkoviště, dva bastiony a hradby mezi nimi, od loňského roku probíhá oprava hvězdárenské věže. Celý areál byl kompletně nasvícen. Tyto práce stály městskou pokladnu více než 12 milionů korun. V letošním roce bude zahájena oprava hradební zdi v místě Dílny E. Kelleyho.

V předchozích třech letech byly opraveny dvě kaple křížové cesty v ulici Jana Žižky na Zahražanech. Kaple byly očíslovány, neboť existovaly tři různé systémy jejich číslování. Letos se začnou renovovat další. Na jejich rekonstrukci, která se odhaduje na více než 2 miliony korun, by město rádo částečně využilo dotace. Během prací musí být odstraněna poškozená omítka, zdivo se zajistí injektážemi proti vzlínající vlhkosti a následně se nově opraví. V plánech je i doplnění výmalby na snímatelné desky. V novodobé historii byly kaple opravovány již několikrát, na začátku devadesátých let a potom v roce 2007. Opravy ale nevedly ke kýženému efektu, jelikož je zdivo značně zasolené a tím do sebe ve vyšší míře váže vlhkost. Proto se kaplím v posledních letech znovu věnuje pozornost i za využití moderních technologií.

https://www.youtube.com/watch?v=ANR7MV0XTnM

Bývalé krematorium na hřbitově, dnes Mezinárodní památník obětem 2. světové války, čeká oprava střechy, přeložení hlavního schodiště a oprava reliéfů komínů za zhruba 3 miliony korun. V předchozích dvou letech byla kolem objektu z důvodu dlouhodobých problémů s vlhkostí realizována poslední větev drenáže a výměna jímky. S výstavbou drenáže se započalo zhruba před 10 lety.

V letošním roce bude restaurován Heraldický lev nacházející se na nároží budovy magistrátu, jehož autorem je před dvěma lety zesnulý mostecký rodák Stanislav Hanzlík. Socha pochází z roku 1977. Předloni byla restaurována bronzová socha Památníku padlým horníkům z parku Střed, která byla od 90. let kvůli vandalskému odříznutí (resp. pokusu o krádež) deponována. Na své místo se vrátí po obnově parku, kde bude znovu osazena včetně dalších uměleckých děl v druhé polovině letošního roku.

V předchozích letech byl restaurován sloup svatého Jana Nepomuckého stojící před bočním vchodem do děkanského kostela a také morový sloup sv. Anny na 1. náměstí. Z drobnějších památek byl restaurován například litinový kříž ve Vtelně, socha svaté Anny umístěná v lapidáriu hřbitova či sochy Alegorie čtyř živlů a Alegorie průmyslu a obchodu u magistrátu.

Pozornost byla věnována i moderním dílům. Očištěna a opravena byla socha Fotbalisty před stadionem Josefa Masopusta či mozaiky na budovách Střediska volného času a 15. základní škole. Vznikla také zcela nová umělecká díla, kterým je např. Památník hornických tradic a důlních neštěstí či Památník bitvy o Most 1918 v parčíku za oblastním muzeem.

Novinkou je také nové označování uměleckých děl. Stojany se základními informacemi, jako je název díla, jeho autor, rok vzniku a stručné sdělení o díle, byly umístěny na 14 místech po městě. Stojan obsahuje také QR kód, který umožní zájemci získat další podrobné informace o památce.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru